Μια μελωδική διαδρομή στις μουσικές του 1821
(15 Δεκεμβρίου 2021 έως 20 Ιανουαρίου 2023)

Το Μουσείο γιορτάζει τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και εγκαινιάζει την επετειακή μουσική έκθεση

«Μια μελωδική διαδρομή στις μουσικές του 1821»

Η έκθεση μας μεταφέρει στην εποχή της Επανάστασης, αλλά και πριν από αυτή, την περίοδο της ενθουσιώδους προετοιμασίας. Την εποχή, όπου ορμητικοί συγγραφείς και ποιητές της διασποράς, φιλέλληνες και οι καταπιεσμένοι κάτοικοι αυτής της γωνιάς της πολυπολιτισμικής και εσωτερικά σπαραζόμενης Οθωμανικής αυτοκρατορίας, συνέκλιναν σε δρόμο επαναστατικό.

Αυτός ο δρόμος ήταν γεμάτος ήχους και μουσική: εμβατήρια που γράφτηκαν και διαδόθηκαν σε Ευρώπη και Βαλκάνια και δημοτικά τραγούδια που αφηγήθηκαν συγκρούσεις προσωπικές και συλλογικές. Δημιουργίες επώνυμες και ανώνυμες που πάτησαν σε ρυθμούς παλιούς και γνώριμους και έφτασαν μέχρι σήμερα να λειτουργούν ως ποιητική αφήγηση της μικρής και μεγάλης Ιστορίας και ως φορείς συνδιαμόρφωσης της νεοελληνικής ταυτότητας.

Σας περιμένουμε να συμμετέχετε σε μία εμπειρία παρατήρησης, ανακάλυψης, δράσης, ακουστικής απόλαυσης, να βιώσετε συναισθήματα χαράς αλλά και θλίψης, ενθουσιασμού, ψυχικής ανάτασης. Να πάρετε μέρος στο "παιχνίδι" των ακροάσεων, να στοχαστείτε, να συγκινηθείτε ενδεχομένως, και ίσως να γίνετε μέρος μιας «παρέας» που στις αίθουσες του Μουσείου, αλλά και έξω απ' αυτό, θα σιγοτραγουδάτε στίχους και μελωδίες.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 15 Δεκεμβρίου 2021 έως τις 20 Ιανουαρίου 2023

Ωράριo:
Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή: 08.30 - 15:30 (τελευταία είσοδος 15:10). Κάθε Τρίτη το Μουσείο παραμένει κλειστό.

Εισιτήρια:
Ολόκληρο: €2, Μειωμένο: €2