Μόνιμη Έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής

Η μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αιανής περιλαμβάνει εκθέματα από την αρχαία πόλη της Αιανής και την ευρύτερη περιοχή, καθώς και ευρήματα από τις σωστικές ανασκαφές της κατασκευής του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου σε όλο το Νομό Κοζάνης (Εγνατία Οδός, Εθνική Οδός Κοζάνης-Πτολεμαΐδας-Νίκης, Εθνική Οδός Ρυμνίου-Κοζάνης). Χρονολογικά καλύπτει τη μεγάλη περίοδο από την προϊστορική εποχή μέχρι και τους ρωμαϊκούς χρόνους (6000 π.Χ. - 2ος αι. μ.Χ.).

Η έκθεση καταλαμβάνει συνολικά επτά αίθουσες. Τα ευρήματα από την αρχαία Αιανή και τη χώρα της παρουσιάζονται σε έξι αίθουσες, ενώ μία αίθουσα προορίζεται για προσωρινές εκθέσεις ευρημάτων από το Νομό Κοζάνης. Το μουσειογραφικό πρόγραμμα της έκθεσης οργανώνεται σε τρεις παράλληλους άξονες:

α) Την ιστορική εξέλιξη της αρχαίας Αιανής, πρωτεύουσας της Ελιμιώτιδας, ενός βασιλείου από τα ισχυρότερα της Άνω Μακεδονίας, και της ευρύτερης περιοχής από τα προϊστορικά μέχρι και τα ρωμαϊκά χρόνια. β) Τις ενότητες των ευρημάτων, που ήλθαν στο φως στους διάφορους τομείς της συστηματικής ανασκαφής (πόλη, νεκροταφεία, χώρα) αλλά και τα σύνολα που προέρχονται από σωστικές ανασκαφές. γ) Την καθημερινή ζωή και τους θεσμούς στην αρχαιότητα, όπως προβάλλονται μέσα από τα αρχαιολογικά ευρήματα.

Στόχος είναι να προβληθούν ιδιαίτερα τόσο τα μυκηναϊκά ευρήματα σε συνδυασμό με την αμαυρόχρωμη κεραμική της Ύστερης Εποχής του Χαλκού, φορείς της οποίας ήταν οι Μακεδόνες και οι Δωριείς, όσο και τα ευρήματα αρχαϊκής και κλασικής εποχής, που μαρτυρούν πρώιμη οικιστική ανάπτυξη και πολιτικούς θεσμούς. Η έκθεση είναι δομημένη χρονικά και θεματικά και πλαισιώνεται με εποπτικό υλικό. Η παρουσίαση των ευρημάτων γίνεται με τρόπο επιστημονικό ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των εξειδικευμένων επισκεπτών αλλά διατηρεί και τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα της ώστε να μυηθεί και ο πλέον ανυποψίαστος επισκέπτης σε βασικούς τομείς της αρχαίας ιστορίας και πολιτισμού.

Γ. Καραμήτρου-Μεντεσίδη, αρχαιολόγος

- Η ιστορική ταυτότητα της Άνω Μακεδονίας, της Ελιμιώτιδας και της Αιανής (αίθουσα Α)
Προβάλλεται η ιστορική ταυτότητα της Αιανής, της ευρύτερης περιοχής και της Άνω Μακεδονίας γενικότερα, με την έκθεση των πρώιμων επιγραφών αρχαϊκής και κλασικής εποχής (6ου και 5ου αι. π.Χ.), που αναφέρουν την Αιανή και το Κοινό των Ελιμιωτών, σε συνδυασμό με ενημερωτικά κείμενα, τοπογραφικά σχέδια, χάρτες και φωτογραφίες. Από τα εκθέματα ξεχωρίζουν, επίσης, τμήμα πίθου με γραμμική γραφή και μία επιγραφή σε τμήμα κεραμίδας με το όνομα ΑΡΚΑΠΟΣ. Στην ίδια αίθουσα εκτίθενται ευρήματα προϊστορικών χρόνων, της νεολιθικής εποχής, κυρίως κεραμική και εργαλεία, και της Ύστερης Εποχής του Χαλκού, όπως αμαυρόχρωμη κεραμική του εργαστηρίου της Αιανής (πτηνόμορφη πρόχους, τετράωτος κάνθαρος, δίωτο κύπελλο), άλλα μυκηναϊκά αγγεία και ειδώλιο, ξίφη, αιχμές δοράτων, μαχαίρια και κοσμήματα. Από τα εκθέματα της Εποχής του Σιδήρου αξιοσημείωτα είναι η κεραμική και τα κοσμήματα, όπως οι κυματοειδείς τοξωτές πόρπες και οι τέσσερις χάλκινες τριγωνικές πόρπες.

- Η αρχαία πόλη στο λόφο της Μεγάλης Ράχης (αίθουσα Β)
Εκτίθενται ευρήματα αρχαϊκών, κλασικών και ελληνιστικών χρόνων από την αρχαία πόλη στο λόφο της Μεγάλης Ράχης. Ο επισκέπτης, αφού κατατοπιστεί από τη μακέτα της αρχαίας Αιανής, καθώς και από την επιτοίχια πινακίδα με κείμενο και εικόνες, παρακολουθεί την εξέλιξη της πόλης με ευρήματα που προέρχονται από τα δημόσια κτήρια και τις κατοικίες, αρχίζοντας από τα πήλινα και τα μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη. Ακολουθούν η μελανόμορφη και ερυθρόμορφη κεραμική, η κεραμική των ελληνιστικών χρόνων, τα ενεπίγραφα όστρακα που δηλώνουν εργαστηριακές δραστηριότητες, η κοροπλαστική, οι λύχνοι και τα αγγεία καθημερινής χρήσης. Η έκθεση καταλήγει στην κυκλική προθήκη, στην οποία έχουν τοποθετηθεί τα πήλινα αγγεία που βρέθηκαν μέσα στη μεγάλη Δεξαμενή. Τα εκθέματα περιλαμβάνουν δύο μαρμάρινα αγαλμάτια (Νίκης και παιδιού) από αετώματα, ένα χάλκινο αγαλμάτιο πεπλοφόρου, μελανόμορφη και ερυθρόμορφη κεραμική, ειδώλια, λύχνους, χάλκινα αγγεία, πήλινα ανάγλυφα και άβαφα αγγεία καθημερινής χρήσης από την αρχαία Αιανή. Αξιοσημείωτα είναι ένας πήλινος ανάγλυφος σκύφος με σκηνές από την άλωση της Τροίας, ένα πήλινο ειδώλιο Αθηνάς και ένα πλακίδιο με υδριαφόρο.

- Η καθημερινή ζωή

- Τα νεκροταφεία της αρχαϊκής και κλασικής εποχής