|
|
|
Η μόνιμη Έκθεση του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας περιλαμβάνει αντικείμενα που συνθέτουν τις εκφάνσεις του παραδοσιακού προμηχανικού πολιτισμού της Θεσσαλίας. Στην Έκθεση παρουσιάζονται μορφές του ελληνικού παραδοσιακού πολιτισμού όπως απαντούν, κυρίως, στο χώρο της Θεσσαλίας κατά το 19ο αι. ως τα μέσα του 20ού αι. Η μόνιμη έκθεση του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας στεγάζεται προσωρινά σε μια μονόχωρη, ισόγεια αίθουσα 300 τ.μ. καθώς το Μουσείο σύντομα πρόκειται να μεταστεγαστεί στο νέο του κτίριο.
Η διάταξη του εκθεσιακού χώρου ακολουθεί την εσωτερική διαρρύθμιση της αίθουσας. Ένας κεντρικός διάδρομος επιτρέπει την κυκλοφορία των επισκεπτών, ενώ στις δύο πλευρές του αναπτύσσεται η μόνιμη έκθεση η οποία οργανώνεται μουσειολογικά σε θεματικές ενότητες. Τα αντικείμενα των συλλογών παρουσιάζονται σκηνογραφικά συνθέτοντας ενότητες με σαφή και διακριτό περιεχόμενο. Η προμηχανική καλλιέργεια της γης παρουσιάζεται με έμφαση στην καλλιέργεια του σιταριού, του σημαντικότερου γεωργικού προϊόντος της Θεσσαλικής γης. Ακολουθεί ένα εσωτερικό σπιτιού των Θεσσαλών αγροτών, με αντικείμενα καθημερινής χρήσης για την παρασκευή του βασικού διατροφικού προιόντος, του ψωμιού. Η βάρκα και τα εργαλεία των ψαράδων του ποταμού Πηνειού και της λίμνης Κάρλας παρουσιάζεται σε ιδιαίτερη ενότητα. Στην ενότητα που αφορά τη σάλα υποδοχής ενός πεδινού θεσσαλικού σπιτιού παρουσιάζονται χαρακτηριστικά θεσσαλικά υφαντά, κατά τους χειμερινούς μήνες και σταμπωτά, προβιομηχανικά εμπριμέ υφάσματα της βιοτεχνικής παραγωγής του Τυρνάβου, κατά τους θερινούς.
Σε προθήκες παρουσιάζονται εκθέματα που αφορούν τον κτηνοτροφικό βίο στα ορεινά της Θεσσαλίας, τις θεσσαλικές παραδοσιακές ενδυμασίες, γυναικείες και ανδρικές, κεραμικά- μεταβυζαντινά και νεότερα-, κεντήματα, όπλα της περιόδου των αγώνων για την απελευθέρωση της Θεσσαλίας από τους Τούρκους, τμήματα ανδρικής εξάρτησης, νομίσματα, νεοελληνικά κοσμήματα και εξαρτήματα της παραδοσιακής ενδυμασίας. Ο εκθεσιακός χώρος πλαισιώνεται με αυθεντικά χαρακτικά έργα και εμπλουτίζεται με φωτογραφικό υλικό (αυθεντικό και αντίγραφα) που παρουσιάζει τα αντικείμενα στη χρήση τους.
Υπομνηματικές αναφορές στην ελληνική και αγγλική γλώσσα σε κάθε θεματική ενότητα και προθήκη, βοηθούν τον επισκέπτη να περιηγηθεί στο χώρο και να αποκομίσει περισσότερες πληροφορίες. Ιδιαίτερος χώρος έχει προβλεφθεί για την οργάνωση των περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου.
|