Μόνιμη Έκθεση Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας

Σάλα υποδοχής του θεσσαλικού παραδοσιακού σπιτιού
Η μόνιμη Έκθεση του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας περιλαμβάνει αντικείμενα που συνθέτουν τις εκφάνσεις του παραδοσιακού προμηχανικού πολιτισμού της Θεσσαλίας. Στην Έκθεση παρουσιάζονται μορφές του ελληνικού παραδοσιακού πολιτισμού όπως απαντούν, κυρίως, στο χώρο της Θεσσαλίας κατά το 19ο αι. ως τα μέσα του 20ού αι. Η μόνιμη έκθεση του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας στεγάζεται προσωρινά σε μια μονόχωρη, ισόγεια αίθουσα 300 τ.μ. καθώς το Μουσείο σύντομα πρόκειται να μεταστεγαστεί στο νέο του κτίριο.

Η διάταξη του εκθεσιακού χώρου ακολουθεί την εσωτερική διαρρύθμιση της αίθουσας. Ένας κεντρικός διάδρομος επιτρέπει την κυκλοφορία των επισκεπτών, ενώ στις δύο πλευρές του αναπτύσσεται η μόνιμη έκθεση η οποία οργανώνεται μουσειολογικά σε θεματικές ενότητες. Τα αντικείμενα των συλλογών παρουσιάζονται σκηνογραφικά συνθέτοντας ενότητες με σαφή και διακριτό περιεχόμενο. Η προμηχανική καλλιέργεια της γης παρουσιάζεται με έμφαση στην καλλιέργεια του σιταριού, του σημαντικότερου γεωργικού προϊόντος της Θεσσαλικής γης. Ακολουθεί ένα εσωτερικό σπιτιού των Θεσσαλών αγροτών, με αντικείμενα καθημερινής χρήσης για την παρασκευή του βασικού διατροφικού προιόντος, του ψωμιού. Η βάρκα και τα εργαλεία των ψαράδων του ποταμού Πηνειού και της λίμνης Κάρλας παρουσιάζεται σε ιδιαίτερη ενότητα. Στην ενότητα που αφορά τη σάλα υποδοχής ενός πεδινού θεσσαλικού σπιτιού παρουσιάζονται χαρακτηριστικά θεσσαλικά υφαντά, κατά τους χειμερινούς μήνες και σταμπωτά, προβιομηχανικά εμπριμέ υφάσματα της βιοτεχνικής παραγωγής του Τυρνάβου, κατά τους θερινούς.

Σε προθήκες παρουσιάζονται εκθέματα που αφορούν τον κτηνοτροφικό βίο στα ορεινά της Θεσσαλίας, τις θεσσαλικές παραδοσιακές ενδυμασίες, γυναικείες και ανδρικές, κεραμικά- μεταβυζαντινά και νεότερα-, κεντήματα, όπλα της περιόδου των αγώνων για την απελευθέρωση της Θεσσαλίας από τους Τούρκους, τμήματα ανδρικής εξάρτησης, νομίσματα, νεοελληνικά κοσμήματα και εξαρτήματα της παραδοσιακής ενδυμασίας. Ο εκθεσιακός χώρος πλαισιώνεται με αυθεντικά χαρακτικά έργα και εμπλουτίζεται με φωτογραφικό υλικό (αυθεντικό και αντίγραφα) που παρουσιάζει τα αντικείμενα στη χρήση τους.

Υπομνηματικές αναφορές στην ελληνική και αγγλική γλώσσα σε κάθε θεματική ενότητα και προθήκη, βοηθούν τον επισκέπτη να περιηγηθεί στο χώρο και να αποκομίσει περισσότερες πληροφορίες. Ιδιαίτερος χώρος έχει προβλεφθεί για την οργάνωση των περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου.

Α. Βαφειαδάκη, ιστορικός - λαογράφος

- Εσωτερικό αγροτικού θεσσαλικού σπιτιού- από το σιτάρι στο ψωμί
Αντικείμενα καθημερινής χρήσης και παρασκευής της τροφής, κυρίως του ψωμιού.

- Προμηχανική καλλιέργεια της γής
Εργαλεία της προμηχανικής καλλιέργειας με έμφαση τη σιτοκαλλιέργεια.

- Οι ψαράδες του Πηνειού και της Κάρλας
Η ποταμόβαρκα, τα δίχτυα και οι τεχνικές ψαρέματος στον Πηνειό και την Κάρλα.

- Ελληνικές παραδοσιακές ενδυμασίες
Ανδρικές και γυναικείες παροδοσιακές φορεσιές της Θεσσαλίας.

- Κτηνοτροφικός βίος
Ενδυμασία και αντικείμενα της εργασίας των κτηνοτρόφων, ξύλινα, χάλκινα, πήλινα σκεύη καθημερινής χρήσης, δομικά υλικά.

- Σάλα υποδοχής θεσσαλικού παραδοσιακού σπιτιού
Έπιπλα, κασέλες, υφαντά και σταμπωτά στρωσίδια.

- Όπλα - τμήματα ανδρικής εξάρτησης
Όπλα και εξαρτήματα.

- Νομίσματα

-Κοσμήματα
Νεοελληνικά κοσμήματα και εξαρτήματα της παραδοσικής ενδυμασίας.

- Θεσσαλική κεραμική

- Νεοελληνικά κεντήματα

- Χαρακτικά έργα, εικαστικά έργα, φωτογραφίες
Χαρακτικά έργα (ξυλογραφίες, λιθογραφίες, χαλκογραφίες), φωτογραφίες (συλλογικές και πορτραίτα) / εικαστικά έργα / φωτογραφίες: σκηνές από την ζωή στη Θεσσαλία, αντικείμενα της έκθεσης σε χρήση.

Ωράριo:
Χειμερινό: Από 1η Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου 2010: