Μόνιμη Έκθεση Αρχαιολογικής Συλλογής Λιδορικίου

Εσωτερικό Αρχαιολογικής Συλλογής με προθήκες αρχαίων
Η Αρχαιολογική Συλλογή Λιδορικίου έχει σαν στόχο να παρουσιάσει τα ευρήματα που ήρθαν στο φως από τις σωστικές ανασκαφές της Εφορείας και κυρίως τη μεγάλη ανασκαφή (1977-1979) του τότε Εφόρου Π. Θέμελη στη θέση Κάστρο του Βελούχοβου που ταυτίστηκε με τη σημαντική αιτωλική πόλη Καλλίπολη ή Κάλλιο. Η έκθεση περιλαμβάνει ευρήματα από τους Γεωμετρικούς ως τους Παλαιοχριστιανικούς Χρόνους, που έχουν εκτεθεί με χρονολογική κατάταξη.

Στην πρώτη αίθουσα εκτίθενται ευρήματα από τα Γεωμετρικά ως τα Ρωμαϊκά Χρόνια όπως: τεμάχια από ψηφιδωτό δάπεδο ρωμαϊκού λουτρού, αγγεία ελληνιστικής κεραμικής από τοπικό εργαστήριο, χάλκινα και σιδερένια εξαρτήματα από ξύλινες πόρτες και πήλινα σφραγίσματα. Τα περισσότερα από αυτά τα εκθέματα προέρχονται από την λεγόμενη "οικία του αρχείου", ένα αρχοντικό σπίτι επιφανών Καλλιπολιτών που συμμετείχαν στη δημόσια ζωή και κατείχαν αξιώματα στην διοικητική ιεραρχία της πόλης τους και της αιτωλικής συμπολιτείας.

Στη δεύτερη αίθουσα δεσπόζουν ενεπίγραφα ψηφιδωτά από το δάπεδο παλαιοχριστιανικής βασιλικής και μικροαντικείμενα από υστερορωμαϊκούς και παλαιοχριστιανικούς τάφους.

Η έκθεση ολοκληρώνεται με τις επιγραφές, φορείς πολύτιμων ιστορικών μαρτυριών που εκτίθενται στην αυλή του κτιρίου. Όλα τα εκθέματα συνοδεύονται με κείμενα, φωτογραφίες, αναπαραστάσεις και χάρτες που φωτίζουν την ιστορία του Καλλίου και προσθέτουν πολύτιμα στοιχεία για την τοπογραφία της περιοχής.

Α. Τσαρούχα, αρχαιολόγος

Ωράριo: