ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΦΩΤΟΘΗΚΗ
 
 
 
Εκθέσεις
| Περιγραφή | | Εκθέματα |

Μόνιμη Έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Κέρκυρας

 
Άποψη εκθεσιακού χώρου στο ισόγειο
Τα εκθέματα της Μόνιμης Έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Κερκύρας καλύπτουν όλες τις χρονικές περιόδους της ιστορίας του νησιού από τους προϊστορικούς, ιστορικούς μέχρι και ρωμαϊκούς χρόνους. Το σημαντικότερο έκθεμα της έκθεσης αποτελεί το λίθινο αέτωμα της Γοργούς - Αρτέμιδος προερχόμενο από το ναό της θεάς Αρτέμιδος. Η έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Κερκύρας σχεδιάστηκε, οργανώθηκε και στήθηκε τμηματικά σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Οι διάφορες επεμβάσεις και επεκτάσεις, που έγιναν, είχαν ως στόχο να παρουσιάσουν τα καινούργια κάθε φορά ανασκαφικά και άλλα στοιχεία, όπως αυτά προέκυπταν. Μπορεί λοιπόν να υποστηριχτεί ότι ακολουθεί την πορεία εύρεσης των εκθεμάτων της, με ένα εκθεσιακό πρόγραμμα οργανωμένο κατά χώρους και κατά θεματικές ενότητες.

Ο αρχικός πυρήνας της έκθεσης είχε στόχο να παρουσιάσει το εν λόγω αέτωμα της Γοργούς μαζί με τα άλλα ευρήματα από το ναό της Αρτέμιδος, αλλά και να κάνει γνωστά τα αποτελέσματα της ανασκαφικής έρευνας στο χώρο του νεκροταφείου της αρχαίας πόλης της Κέρκυρας, όπου βρέθηκε το θαυμάσιο λιοντάρι του Μενεκράτη. Προστέθηκε στη συνέχεια και η συλλογή προϊστορικών εργαλείων και άλλων αντικειμένων από διάφορα σημεία του νησιού με σκοπό να φωτιστούν οι απαρχές της ανθρώπινης παρουσίας στο νησί. Σειρά μεγαλύτερων και μικρότερων γλυπτών καταδεικνύει την άνθιση της ελληνικής τέχνης στο νησί, αλλά φανερώνει παράλληλα με τις εμπορικές σχέσεις και τις δοξασίες των αντίστοιχων εποχών.

Οι ανασκαφές στο χώρο των ιερών στο κτήμα του Mon-Repos αλλά και σε άλλα τμήματα της αρχαίας πόλης τις δεκαετίες του 1960-1970 ήρθαν να προσθέσουν νέα αξιόλογα ευρήματα τόσο στην έκθεση όσο και στις αποθήκες του αρχαιολογικού μουσείου: τμήματα από την ανωδομή και αναθήματα από τα ιερά της Ήρας και του Απόλλωνα καθώς το αέτωμα του Διονύσου τοποθετήθηκαν στο δυτικό τμήμα της βόρειας αίθουσας του μουσείου, διαχωρισμένα από τα προϋπάρχοντα γλυπτά και τα μικροαντικείμενα από το χώρο της αρχαίας αγοράς και την πόλη της Κασσιόπης αλλά και από σειρά ευμεγέθων πήλινων ειδωλίων που παριστάνουν τη θεά Άρτεμη με διάφορες ιδιότητες.

Τα ευρήματα των ανασκαφών των δύο τελευταίων δεκαετιών αλλά και τμήμα της νομισματικής συλλογής του μουσείου εκτίθενται στο χώρο του πρώην αίθριου του πρώτου ορόφου, που για το λόγο αυτό διαμορφώθηκε σε κλειστό εκθεσιακό χώρο.

Η αναγκαιότητα επέκτασης του Μουσείου και επανέκθεσής του αυξάνεται συνεχώς με τα νέα ανασκαφικά ευρήματα.
 
 
Συντάκτης
Κατερίνα Κάντα-Κίτσου, Αρχαιολόγος
 
 

Ενότητες της Έκθεσης
 
Ισόγειο
Στο χώρο αυτό εκτίθεται μικρό τμήμα της έκθεσης του μουσείου που περιλαμβάνει γλυπτά, χάλκινα αγαλματίδια, αντικείμενα από αρχαιοκαπηλία. Προσωρινά, μέχρι να ανοίξει το Μουσείο Ηγουμενίτσας φιλοξενείται μεταλλική πανοπλία από το Προδρόμι της Θεσπρωτίας.
Προθάλαμος α΄ ορόφου
Η αίθουσα είναι αφιερωμένη σε ευρήματα που προέρχονται από τα αρχαία νεκροταφεία.
Νότια Αίθουσα
Στην αίθουσα αυτή το πιο εντυπωσιακό έκθεμα είναι ο λεγόμενος «Λέων του Μενεκράτους? που χρονολογείται στο τέλος του 7ου αι. π.Χ. Στην αίθουσα φιλοξενούνται επίσης ποικίλα εκθέματα διαφορετικών χρονικών περιόδων από όλο το νησί.
Αίθουσα της Γοργούς
Η αίθουσα περιλαμβάνει κυρίως γλυπτά και αρχιτεκτονικά μέλη από το ναό της Αρτέμιδος στους Αγίους Θεοδώρους. Κυριαρχεί και εντυπωσιάζει το αέτωμα της Γοργούς, κορινθιακής τέχνης, που κοσμούσε τη δυτική πλευρά του μεγάλου δωρικού ναού και αποτελεί το παλαιότερο σωζόμενο λίθινο αέτωμα που ξεχωρίζει τόσο για την τέχνη όσο και για τον όγκο του (συνολικό πλάτος 17μ. και ύψος 3,18μ.)
Βόρεια αίθουσα
Φιλοξενεί ένα σημαντικό έκθεμα του μουσείου, το αριστερό τμήμα ενός πώρινου αετώματος από την περιοχή του Φιγαρέτου που χρονολογείται γύρω στο 500 π.Χ. Εικονίζει διονυσιακό συμπόσιο στο οποίο μετέχουν ο θεός Διόνυσος και ένας έφηβος ξαπλωμένοι πάνω σε κλίνη (πιθανόν είναι ο γιός του Οινοπίων). Στον ίδιο χώρο εκτίθενται ευρήματα από τις ανασκαφές στο κτήμα Mon-Repos όπου βρίσκονταν τα ιερά της αρχαίας Κέρκυρας, γλυπτά ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων και άλλες αρχαιότητες.
Αίθουσα που προήλθε από τη μετατροπή του αίθριου του πρώτου ορόφου σε κλειστό χώρο.
Εκτίθενται αντικείμενα από τις ανασκαφές στο χώρο του νεκροταφείου της αρχαίας πόλης της Κέρκυρας αλλά και από νεκροταφείο στη βόρεια Κέρκυρα, κερκυραϊκά νομίσματα αλλά και νομίσματα από άλλες πόλεις που βρέθηκαν στις ανασκαφές στο νησί, πίνακες κυκλοφορίας των αρχαίων κερκυραϊκών νομισμάτων, αλλά και ευρήματα από το εργαστήριο κεραμικής της αρχαίας πόλης της Κέρκυρας στην περιοχή Φιγαρέτο.
 

Ωράριo:
Χειμερινό: Το Μουσείο θα παραμείνει κλειστό στο κοινό έως τα τέλη του 2016 λόγω εργασιών επανέκθεσης.
Άλλες φωτογραφίες της έκθεσης
Άποψη αίθουσας Παρνόπιου Απόλλωνα
Νότιες προθήκες αίθουσας Λιονταριού Μενεκράτη
Αίθουσα Λιονταριού του Μενεκράτη
Αίθουσα Παρνόπιου Απόλλωνα
Άποψη αίθουσας Mon Repos
Άποψη αίθουσας Γοργούς
Πρώην αίθριο - Νομισματική αίθουσα