Μόνιμη Έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Αταλάντης

Προθήκη Κλασικής - Ελληνιστικής περιόδου
Η μόνιμη έκθεση του αρχαιολογικού Μουσείου Αταλάντης περιλαμβάνει αρχαιολογικά ευρήματα, που προέρχονται από τις συστηματικές και σωστικές ανασκαφές της ανατολικής και δυτικής Λοκρίδος. Το υλικό αντιπροσωπεύει χρονολoγικά όλα τα στάδια του πολιτισμού, όπως έχουν βεβαιωθεί και στον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο και κλιμακώνεται χρονολογικά από την Νεολιθική μέχρι και τα Ρωμαϊκά χρόνια. Όλα τα αντικείμενα που εκτίθενται στην μόνιμη έκθεση του Μουσείου Αταλάντης, ακολουθούν τις πολιτιστικές τάσεις της εποχής τους, αλλά και τις προτιμήσεις και τις ανάγκες των ντόπιων ομάδων της περιοχής. Πολλά από τα αντικείμενα από πλευράς θεματολογίας, εικονογράφισης και μορφολογικών στοιχείων είναι μοναδικά για το χαρακτήρα της κοινωνίας που τα παρήγαγε.

Οι βασικές χρονολογικές ενότητες καταλαμβάνουν έκταση ανάλογη του πλήθους των ευρημάτων. Από την προϊστορική συλλογή, σημαντικά εκθέματα εμπεριέχονται στην Πρωτοελλαδική και την Μυκηναϊκή ενότητα. Στις δύο πρώτες αίθουσες, τα ευρήματα παρουσιάζονται χρονολογικά και τυπολογικά ανάλογα με τη χρήση τους. Ξεχωρίζει η ενότητα της οικονομίας με χαρακτηριστικά λοκρικά νομίσματα. Η τρίτη αίθουσα έχει χρησιμοποιηθεί για την παρουσίαση ευρημάτων κατά τομείς δραστηριοτήτων για την πληρέστερη κατανόηση του τρόπου χρήσης των αντικειμένων από το ευρύ κοινό. Παρουσιάζεται ο οικιακός εξοπλισμός με κλασσικά και ελληνιστικά μαγειρικά σκεύη, αγγεία πόσης και λίθινα τροφοπαρασκευαστικά εργαλεία (ληνοί, μυλόπετρες, τριβεία και τριπτήρες). Στην ενότητα τεχνολογία και επαγγέλματα εκτίθεται ο επαγγελματικός εξοπλισμός του αγρότη, του ψαρά, του ξυλουργού, κλπ. Η ενότητα γυναίκα και παιδί περικλείει αντικείμενα κυρίως ταφικά (αγγεία, ειδώλια, πήλινα ζώδια, παιχνίδια, μικρογραφικά αντικείμενα). Τέλος, αναπαρίσταται επιτάφιο μνημείο (επιτύμβια στήλη), σύμφωνα με ανάλογες παραστάσεις, γνωστές από την αγγειογραφία.

Η μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Αταλάντης προβάλει την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής της αρχαίας ανατολικής Λοκρίδας και της ΒΑ αρχαίας Φωκίδας, μέσα από μια παρουσίαση ευρημάτων κατανοητή και από το ευρύ κοινό. Όλες οι ενότητες παρουσιάζουν σημαντικά εκθέματα, χαρακτηριστικά της ανθρώπινης πολιτιστικής συμπεριφοράς σε κάθε χρονική περίοδο. Περαιτέρω θεματική ταξινόμηση των εκθεμάτων, με αναφορές στην ένδυση, τον οπλισμό, τη λατρεία, ταφικά έθιμα, τεχνολογία, οικιακός εξοπλισμός συγκεκριμένων περιόδων, επαυξάνουν τον σκοπό του Μουσείου, που είναι κυρίως η προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και η κατανόηση από το ευρύ κοινό του τρόπου της ανθρώπινης συμπεριφοράς και δράσης σε κάθε χρονική περιόδο, μέσα από αντικείμενα καθημερινής ζωής και τέχνης.

Έ. Καράντζαλη, αρχαιολόγος

Ενότητες της Έκθεσης

Το Μουσείο στεγάζεται στο παλαιό Γυμνάσιο της Αταλάντης, κτήριο χαρακτηρισμένο ως ιστορικό διατηρητέο. Σε τρεις κεντρικές αίθουσες του κτηρίου και στον κεντρικό διάδρομο εκτίθενται αρχαιολογικά ευρήματα από τις σωστικές και τις συστηματικές ανασκαφές της περιοχής της ανατολικής Λοκρίδας και του βορειοανατολικού τμήματος της αρχαίας Φωκίδας. Τα αρχαία αντικείμενα χρονολογικά καλύπτουν όλες τις εποχές των προϊστορικών και ιστορικών περιόδων. Στον διάδρομο έχουν τοποθετηθεί λίθινα αντικείμενα. Στην πλειονότητά τους είναι επιτύμβιες στήλες, από τις οποίες ξεχωρίζει ο τύπος της πώρινης με τη μορφή κλίνης.

Ωράριo:
Χειμερινό: Από 1η Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου 2010: