Μόνιμη Έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Βέροιας

Η έκθεση του Μουσείου Βέροιας οργανώθηκε το 1965 (με εξαίρεση τα ταφικά ευρήματα της Α΄ Αίθουσας) και έκτοτε δεν έχει ανανεωθεί ή εμπλουτιστεί το υλικό της. Χρονικά περιορίζεται στους Ελληνιστικούς και Ρωμαϊκούς Χρόνους (δεν υπάρχει ενότητα για την προϊστορική εποχή στο Νομό Ημαθίας) και το μεγαλύτερο μέρος της καταλαμβάνουν τα γλυπτά έργα και οι επιγραφές, που οπωσδήποτε με το πλήθος και την ποικιλία των θεμάτων τους χαρακτηρίζουν τη ζωή της αρχαίας Βέροιας.

Η επανέκθεση του υλικού του Μουσείου θα έχει στόχο την αντιπροσωπευτικότερη κατά το δυνατόν παρουσίαση του αρχαιολογικού πλούτου της Βέροιας απ' όλες τις χρονικές περιόδους, λαμβανομένου υπόψη του περιορισμένου διαθέσιμου χώρου (περ. 250 τ.μ.).

Ε. Ψαρρά, αρχαιολόγος

- Ταφικά σύνολα ελληνιστικής εποχής, μακέτα θαλαμωτού τάφου
Σημαντικά ταφικά σύνολα ελληνιστικής εποχής, όπως ο κρατήρας του Κερτς, ξίφος με χρυσελεφάντινη λαβή και υδρία - κάλπη, προθήκη με αγγεία, ειδώλια, χρυσά νομίσματα.

- Γλυπτά, ανάγλυφα, επιγραφές, αγγεία, ειδώλια ελληνιστικής εποχής
Ενεπίγραφες επιτλύμβιες στήλες, σημαντικές για την ιστορία της Βέροιας επιγραφές, αγαλματίδια, ολόγλυφα έργα, πήλινη σίμη με λεοντοκεφαλή από τη Σχολή του Αριστοτέλους και προθήκη με αγγεία.

- Γλυπτά, ανάγλυφα, πορτραίτα, αγγεία, ειδώλια, κοσμήματα ρωμαϊκής εποχής
Προτομή ποτάμιου θεού Ολγανού, ανδρικά-γυναικεία πορτρέτα, μαρμάρινο τραπεζοφόρο, αγαλματίδια, προθήκες με γυάλινα αγγεία, κοσμήματα και ειδώλια.

Ωράριo:
Χειμερινό: Δευτέρα κλειστά Τρίτη-Κυριακή: 10:00 – 17:00