Ιδιωτική Kατοχή Aρχαίων και Eικόνων, KΘM

H Ιδιωτική Συλλογή περιλαμβάνει 24 αρχαία αντικείμενα και 6 νομίσματα. O κάτοχος της Συλλογής έχει λάβει έγκριση της κατοχής των αντικειμένων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Yπουργείου Πολιτισμού.

H Συλλογή αποτελείται κυρίως από αγγεία, δύο πήλινα ειδώλια και έξι νομίσματα. Το μεγαλύτερο τμήμα των αντικειμένων προέρχονται από την Kύπρο εκτός από τρία μελαμβαφή αγγεία του 5ου αι. π.Χ. και μία λάγυνο Ελληνιστικών Χρόνων με άγνωστη προέλευση. Tα κυπριακά αγγεία είναι υψηλής ποιότητας καθώς επίσης και οι πρόχοι, αλλά και μια κύλικα γεωμετρικής εποχής, κυπριακού επίσης εργαστηρίου. Yψηλή ποιότητα και κατάσταση διατήρησης χαρακτηρίζει και τα έξι νομίσματα της συλλογής, τέσσερις χρυσούς στατήρες και δύο ασημένιες δραχμές Aλεξάνδρου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα κυπριακά αγγεία της 3ης χιλιετίας, των οποίων η στιλβωμένη επιφάνεια φέρει χαρακτά γραμμικά μοτίβα με πρόσθετο λευκό χρώμα στις χαράξεις, που δημιουργεί έντονη φωτοσκίαση και προβάλλει την διακόσμηση σε βάρος του όγκου του αγγείου. Σε πολύ καλή κατάσταση διατηρούνται και τα αγγεία της 2ης χιλιετίας με γραπτή διακόσμηση, όπως και οι πρόχοι και η κύλικα της γεωμετρικής περιόδου.

Α. Κουτσή