Συλλογή Εικόνων και Εκκλησιαστικών κειμηλίων Αγίας Τριάδας Πύργου Θήρας

Η Συλλογή Εικόνων και Κειμηλίων Πύργου Θήρας συγκροτήθηκε αμέσως μετά τους καταστροφικούς σεισμούς της Σαντορίνης το 1956 από έργα εκκλησιαστικής τέχνης, τα οποία προέρχονταν από ναούς του Πύργου. Η Εκθεση της Συλλογής στεγάζεται στον αναστηλωμένο ναό της Αγίας Τριάδας, άλλοτε καθολικό μικρής γυναικείας μονής στο Καστέλλι του Πύργου Καλλίστης, ένα από τα πέντε Καστέλλια της Σαντορίνης που ιδρύθηκαν την περίοδο της Λατινοκρατίας.

Η Εκθεση περιλαμβάνει μεταβυζαντινές εικόνες από το 16ο έως τον 19ο αι., αρκετές από τις οποίες ενυπόγραφες κρητικών και άλλων κυκλαδιτών ζωγράφων, ξυλόγλυπτους σταυρούς, αρτοφόρια, επιτάφιο και τμήματα τέμπλων, επίσης ιερατικά άμφια και άλλα κεντημένα λειτουργικά υφάσματα, λειτουργικά βιβλία και ορισμένα λειτουργικά σκεύη. Σκοπός της έκθεσης είναι η διάσωση και η ανάδειξη της θρησκευτικής πολιτιστικής κληρονομιάς του Πύργου και αντιπροσωπευτικής στις εκφάνσεις της μεταβυζαντινής τέχνης της Σαντορίνης.

Αγγελική Μητσάνη, αρχαιολόγος

Εκθέματα έκθεσης ανά θεματική ενότητα :
Εικόνες, ξυλόγλυπτα, ξεντήματα-άμφια, λειτουργικά βιβλία, σκεύη-σταυροί
Σημαντικότερα εκθέματα της έκθεσης :
Εικόνα Αγίου Γεωργίου εφίππου με σκηνές του βίου του (16ος αι.)
Εικόνα Παναγίας ένθρονης βρεφοκρατούσας, Στυλιανού εκ Κρήτης Κάστρου (17ος αι.)
Εικόνα Θείας Λειτουργίας, Εμμανουήλ Ιερέως Σκορδίλη (17ος αι.)
Εικόνα Χριστού Μεγάλου Αρχιερέως ενθρόνου, έργο του Βίκτωρος (17ος αι.)
Εικόνα Κοίμηση της Θεοτόκου, έργο του Βίκτωρος (17ος αι.)
Εικόνα Χριστού Μεγάλου Αρχιερέως, Ιακώβου Ιερομόναχου (1976)

Ωράριo:
Χειμερινό: 09:30-15:30 Πέμπτη 11:00-15:30
Κλειστό: Τρίτη

Εισιτήρια:
Ολόκληρο: €3, Μειωμένο: €2
Ενιαίο Εισιτήριο:
Ολόκληρο: €15, Μειωμένο: €-
Το ενιαίο εισιτήριο διαρκεί 3 ημέρες και αφορά Αρχαιολογικούς Χώρους και Μουσεία Θήρας: Αρχαιολογικό Χώρο Ακρωτηρίου, Αρχαιολογικό χώρο Αρχαίας Θήρας, και Αρχαιολογικό Μουσείο Προϊστορικής Θήρας. Το ενιαίο εισιτήριο μπορεί να το προμηθευθεί κανείς από τον αρχαιολογικό χώρο ή το μουσείο που θα επιλέξει να επισκεφθεί πρώτο