ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ

Η Ρόδος από την παλαιοχριστιανική εποχή μέχρι την κατάληψή της από τους Τούρκους (1522)

Προθήκη με αμφορείς
Η έκθεση με θέμα "Η Ρόδος από τα παλαιοχριστιανικά χρόνια μέχρι την κατάληψή της από τους Τούρκους (1522)" συστήθηκε το έτος 1993, με σκοπό να φιλοξενήσει τα σημαντικότερα ευρήματα των ανασκαφών και γενικότερα τα αντικείμενα που σχετίζονται με την ιστορία της παλαιοχριστιανικής, της βυζαντινής και της ιπποτικής πόλης της Ρόδου.

Τα εκθέματα οργανώθηκαν σε τομείς, που αποτέλεσαν και τους βασικούς άξονες των θεματικών ενοτήτων και ταξινομήθηκαν σε συνεχόμενες αίθουσες ως ακολούθως: Αίθουσα της Εισαγωγής (Από την αρχαία ιδεολογία στην χριστιανική), Οικονομία, Καθημερινός βίος, Άμυνα-διοίκηση, Πνευματικός βίος, Λατρεία-Τέχνη, Αρχιτεκτονική.

Τις επιμέρους ενότητες συνοδεύουν εκτενή εισαγωγικά κείμενα, αλλά και πίνακες με εποπτικό υλικό, που διαφωτίζουν ορισμένες πτυχές των αντικειμένων και συνθέτουν τα ιστορικά δεδομένα και την εξέλιξη της πόλης στο χρονικό διάστημα από τον 4ο αι. μ.Χ. μέχρι την αρχή της Τουρκοκρατίας.

Τα εκθέματα της έκθεσης ανά θεματική ενότητα είναι τα εξής : Γλυπτά (κιονόκρανα, σαρκοφάγοι, τράπεζα προσφορών), κεραμεική, γυάλινα αντικείμενα, φορητές εικόνες, αποτοιχισμένες τοιχογραφίες, νομίσματα, μολυβδόβουλλα.

Κωνσταντία Κεφαλά, αρχαιολόγος

Ωράριo:
Χειμερινό: 1.11.2019 - 31.3.2020 ΚΛΕΙΣΤΑ
Θερινό: ΕΚΘΕΣΗ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΡΟΔΟΥ Τρίτη ως Παρασκευή 09:30, 11:00, 12:30, 14:00 (Σαβ.-Δευτ. ΚΛΕΙΣΤΑ)

Εισιτήρια:
Δεν έχει χωριστό εισιτήριο. Η είσοδος καλύπτεται από το εισιτήριο που επιτρέπει την είσοδο στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου.
Προθήκες με αγγεία καθημερινής χρήσης
Άποψη του εκθεσιακού χώρου