Ιδιωτική Κατοχή Αρχαίων και Εικόνων, KΜΛ

H Ιδιωτική Συλλογή περιλαμβάνει 135 αρχαία αντικείμενα, 97 εικόνες και 48 αντικείμενα βυζαντινής και μεταβυζαντινής μικροτεχνίας. Η κάτοχος της Συλλογής έχει λάβει έγκριση της κατοχής των αντικειμένων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Yπουργείου Πολιτισμού.

Τα 135 αρχαία αντικείμενα της Συλλογής (αγγεία, ειδώλια και γλυπτά) χρονολογούνται στο β΄ μισό της 1ης χιλιετίας, είναι υψηλής ποιότητας και καλής διατήρησης. H συλλογή εικόνων και αντικειμένων βυζαντινής και μεταβυζαντινής μικροτεχνίας επικεντρώνεται στην τέχνη που αναπτύχθηκε στις περιφερειακές περιοχές του Ελληνισμού μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης. Περιλαμβάνει κυρίως εικόνες από το 15ο ως το 18ο αι. και μια μικρή ομάδα αντικειμένων μεταλλοτεχνίας της πρωτοβυζαντινής και μεταβυζαντινής εποχής.

H Συλλογή περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό ερυθρόμορφων αττικών και κατωιταλιωτικών αγγείων και μικρό αριθμό μελανόμορφων αττικών αγγείων, ενώ η κατηγορία των πήλινων ειδωλίων παρουσιάζει ποικιλία θεμάτων και εικονογραφικών τύπων. Από τη συλλογή των εικόνων, η κρητική σχολή αντιπροσωπεύεται με ένα σημαντικό αριθμό έργων που χρονολογούνται από το 15ο έως τα τέλη του 17ου αι., μερικά από τα οποία φέρουν τις υπογραφές μεγάλων κρητικών ζωγράφων. Με ενδιαφέροντα έργα αντιπροσωπεύονται και τα εργαστήρια της Μακεδονίας. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης και τα αντικείμενα μικροτεχνίας και χρυσοκεντητικής.

Α. Κουτσή