Ιδιωτική Κατοχή Αρχαίων και Εικόνων, KΘΚ

H Ιδιωτική Συλλογή περιλαμβάνει 96 αρχαία αντικείμενα, 134 εικόνες και διάφορα άλλα εκκλησιαστικά αντικείμενα. Η κάτοχος της Συλλογής έχει λάβει έγκριση της κατοχής των αντικειμένων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Yπουργείου Πολιτισμού.

H Συλλογή αποτελείται από αρχαία αντικείμενα, κυρίως αγγεία και ειδώλια, συνηθισμένων τύπων καθώς και ένα σύνολο γλυπτών. Επίσης περιέχει εικόνες και αντικείμενα μικροτεχνίας, κυρίως σταυρούς μεταλλικά εικονίδια, λειτουργικά σκεύη και καλύμματα ευαγγελίων.

Από τη συλλογή των ειδωλίων, ενδιαφέρον παρουσιάζουν ένα κεφάλι μαρμάρινου κυκλαδικού ειδωλίου του πολιτισμού Κέρου - Σύρου και ένα βιολόσχημο ειδώλιο από το ίδιο υλικό του πολιτισμού Πηλού - Λακκούδων. Ως αξιόλογη κρίνεται και η συλλογή γλυπτών που αντιπροσωπεύεται από ποικίλα είδη και εποχές, όπως αξιόλογα είναι και μερικά από τα μετάλλινα αντικείμενα της συλλογής των αρχαίων. Eνδιαφέρον παρουσιάζουν και ορισμένες από τις εικόνες της συλλογής που χρονολογούνται στο 16ο και το 17ο αι., καθώς και μια μετάλλινη πλάκα του 11ου - 12ου αι. μ.Χ. που αποτελεί έξοχο δείγμα της βυζαντινής μεταλλοτεχνίας.

Α. Κουτσή