Παλαιά Συλλογή Αρχαίων και Εικόνων, πΣΚΠ

H Ιδιωτική Συλλογή περιελάμβανε 148 αρχαία αντικείμενα, 4 εικόνες και ένα ξυλόγλυπτο. Μετά από το θάνατο του συλλέκτη, τα περισσότερα αντικείμενα δωρίθηκαν στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Ίδρυμα Ν.Π. Γουλανδρή.

Τα αντικείμενα της Συλλογής χαρακτηρίζονται από υψηλή ποιότητα και αντιπροσωπεύουν διάφορες εποχές και τύπους. Πρόκειται για αγγεία, γλυπτά, ειδώλια, χρυσά κοσμήματα, χάλκινα αντικείμενα, παλαιοχριστιανικούς λύχνους και εικόνες. Τα περισσότερα από τα αντικείμενα βρίσκονται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Από τη σημαντική αυτή συλλογή αρχαίων, ενδεικτικά επισημαίνονται για το εικονογραφικό ενδιαφέρον και την ποιότητά τους τα ακόλουθα: ο λαιμός μιας αττικής πρόχου της Ύστερης Γεωμετρικής Εποχής με παράσταση πομπής κενταύρων, μια χάλκινη τριφυλλόστομη οινοχόη και η προτομή γυναικείας θεότητας του 5ου αι. π.X. με πόλο και διακριτικά σύμβολα μήλο και άνθος.

Α. Κουτσή