Ιδιωτική Συλλογή Αρχαίων και Εικόνων, ΣPA

H Ιδιωτική Συλλογή περιελάμβανε συνολικά 200 αντικείμενα, αρχαία και εικόνες. H κάτοχος της Συλλογής, αναγνωρισμένη Συλλέκτρια, δώρησε πολλά από τα αντικείμενα στο Mουσείο Mπενάκη.

Τα αρχαία αντιπροσωπεύουν διάφορες χρονικές περιόδους και είδη. Οι εικόνες της Συλλογής χρονολογούνται από το 14ο μέχρι το 18ο αι., ορισμένες από αυτές φέρουν τις υπογραφές μεγάλων ζωγράφων και προέρχονται από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν από τα αρχαία αντικείμενα δύο κυκλαδικές φιάλες, δύο ακέφαλα αγαλματίδια ένθρονων γυναικείων μορφών 4ου αι. π.Χ., δύο ανθεμωτές επιστέψεις αττικών στηλών, δύο επιτύμβιες στήλες από την Ερέτρια, ένας κιονίσκος της Ελληνιστικής περιόδου και μία αποσπασματικά σωζόμενη λήκυθος. Από τις εικόνες, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η Αποκαθήλωση που τοποθετείται στον 14ο αι., ένα φύλλο τριπτύχου που χρονολογείται γύρω στο 1500, η ένθρονη Παναγία των αρχών του 16ου αι., η Γέννηση του 15ου αι., ο Άγιος Δημήτριος του ζωγράφου Άγγελλου, ο Άγιος Νικόλαος του 15ου αι., η Βρεφοκρατούσα του 17ου αι. καθώς και αρκετά από τα χάλκινα αντικείμενα μικροτεχνίας.

Α. Κουτσή