Ιδιωτική Συλλογή Αρχαίων και Εικόνων, ΣΔΔ

H Ιδιωτική Συλλογή περιλαμβάνει 1735 αρχαία αντικείμενα και 402 αντικείμενα βυζαντινής και μεταβυζαντινής τέχνης. O κάτοχος της Συλλογής είναι αναγνωρισμένος Συλλέκτης αρχαίων αντικειμένων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Yπουργείου Πολιτισμού.

Τα πήλινα αγγεία προέρχονται από τον ελλαδικό χώρο, τοποθετούνται χρονολογικά κυρίως στην 1η χιλιετία, ενώ υπάρχουν και ελάχιστα δείγματα της Πρώιμης και της Ύστερης Χαλκοκρατίας, καθώς και λίγα γυάλινα μυροδοχεία και πήλινοι λύχνοι που χρονολογούνται από τον 5ο π.X. ως την Παλαιοχριστιανική Εποχή. Τα πήλινα ανθρωπόμορφα ειδώλια ανήκουν σε ένα ευρύτερο γεωγραφικό ορίζοντα και χρονολογούνται κυρίως στην ύστερη 2η και τη 1η χιλιετία, ενώ υπάρχουν και λίγα παραδείγματα της Πρώιμης Χαλκοκρατίας και της 2ης χιλιετίας. Τα μετάλλινα αντικείμενα είναι ποικίλων κατηγοριών και πολιτιστικών περιόδων. Τα αιγυπτιακά αντικείμενα, αποτελούν κοινούς τύπους, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει μια ομάδα από αντικείμενα διαφόρων υλικών.

Από τα ειδώλια της Συλλογής, ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα βιολόσχημο ειδώλιο της Πρώιμης Χαλκοκρατίας, ένα ειδώλιο καθιστής Κουροτρόφου της Ύστερης Χαλκοκρατίας και μια γκροτέσκο γυναικεία μορφή της Ελληνιστικής Εποχής. Από τα μετάλλινα αντικείμενα ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα χάλκινο πρωτομινωικό εγχειρίδιο, ένα αποσπασματικά σωζόμενο ειδώλιο λάτρη, μία προτομή Παπποσειλινού, οι ομάδες των ιατρικών εργαλείων, των περονών, των πορπών, των βυζαντινών σταυρών - λειψανοθηκών, των πρώιμων βυζαντινών λύχνων και των μολυβδόβουλων. Αξιόλογη είναι επίσης και η σειρά των δακτυλιόλιθων.

Α. Κουτσή