ΕΚΘΕΜΑΤΑ

Ιδιωτική Συλλογή Αρχαίων και Εικόνων, ΣΠΠ

Πήλινο πινάκιο
H Ιδιωτική Συλλογή περιλαμβάνει 95 αρχαία αντικείμενα, 124 εικόνες και αντικείμενα βυζαντινής και μεταβυζαντινής μικροτεχνίας, καθώς και 1765 νομίσματα. O κάτοχος της Συτλλογής είναι αναγνωρισμένος Συλλέκτης αρχαίων αντικειμένων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Yπουργείου Πολιτισμού και έχει κάνει πολλές δωρεές σε διάφορα μουσεία.

H Συλλογή περιλαμβάνει αντικείμενα διαφόρων εποχών και ειδών, όπως μυκηναϊκά ειδώλια, αμφορείς της Ύστερης Ελλαδικής Εποχής IIΓ, σανιδόμορφα κυπριακά ειδώλια της 2ης χιλιετίας, κυπριακά αγγεία του 7ου αι. π.Χ., επιτύμβια ανάγλυφα, αττικά αγγεία της Ύστερης Γεωμετρικής Εποχής, αγγεία των Μυκηναϊκών, Αρχαϊκών, Κλασικών χρόνων, εικόνες και αντικείμενα μικροτεχνίας, πινάκια του 12ου αι. μ.Χ., σφραγίδες και σταθμία που χρονολογούνται στον 4ο - 6ο αι. μ.X.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει όστρακο με ανάγλυφες επίθετες σφίγγες, προερχόμενο από κρητικό πίθο της μέσης δαιδαλικής περιόδου, και ένα επιτύμβιο ανάγλυφο ημιελλειψοειδούς σχήματος του 3ου αι. π.X., προερχόμενο από τη βόρειο Ελλάδα που κοσμείται με τέσσερις προτομές. Από τη συλλογή των βυζαντινών και μεταβυζαντινών αντικειμένων, αξιόλογα χαρακτηρίζονται τα πινάκια του 12ου αι., τα βημόθυρα του 16ου αι. της κρητικής σχολής και μία εικόνα επίσης κρητικής σχολής του 17ου - 18ου αι. Σημαντικά είναι επίσης τα σταθμία και οι σφραγίδες που χρονολογούνται στον 4ο - 6ο αι. μ.Χ.

Α. Κουτσή