ΕΚΘΕΜΑΤΑ

Ιδιωτική Κατοχή Αρχαίων και Εικόνων, KΠK

Χάλκινη πόρπη
H Ιδιωτική Συλλογή περιλαμβάνει 76 αρχαία αντικείμενα, 41 εικόνες, 19 αντικείμενα βυζαντινής και μεταβυζαντινής μικροτεχνίας, καθώς και 7 μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη. O κάτοχος της Συλλογής έχει λάβει άδεια κατοχής αρχαίων αντικειμένων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Yπουργείου Πολιτισμού.

H Συλλογή των αρχαίων αντικειμένων αποτελείται από ειδώλια, αγγεία και μικροαντικείμενα, το οποία χρονολογούνται στη Γεωμετρική, Αρχαϊκή, Κλασική, Ελληνιστική, Ρωμαϊκή Εποχή, από εργαλεία Προϊστορικών χρόνων, από αιγυπτιακά Usabti, μαρμάρινα αγγεία, αγάλματα, στήλες Κλασικών και Ρωμαϊκών χρόνων. Ο κατάλογος των εικόνων περιλαμβάνει ιδιαίτερα ενδιαφέροντα έργα μεγάλων ζωγράφων, γεγονός που ερμηνεύεται από το ότι η Συλλογή δημιουργήθηκε την πρώτη πεντηκονταετία του περασμένου αιώνα, όταν η αγορά των μεταβυζαντινών έργων γνώριζε άνθιση. H συλλογή συμπληρώνεται από αντικείμενα μεταλλοτεχνίας, έργα κυρίως της Παλαιοχριστιανικής περιόδου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ομάδα των λευκών ληκύθων (μέσα 5ου αι. π.Χ.), ένα χάλκινο ειδώλιο ανθρώπινης μορφής, τμήμα μαρμάρινης επιτύμβιας στήλης, θραύσμα επιτύμβιου ανάγλυφου και μαρμάρινο απότμημα ληκύθου, όλα των Κλασικών χρόνων. Οι εικόνες παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς φέρουν τις υπογραφές γνωστών ζωγράφων, όπως του Μιχαήλ Δαμασκηνού, του Εμμανουήλ Λομπάρδου, του Εμμανουήλ Tζάνε, του Ηλία Μόσχου, του Χριστόδουλου Μαριέτη. Αξιόλογο χαρακτηρίζεται και το ενυπόγραφο κιβωτίδιο έργο του Σύλβεστρου Θεοχάρη, όπως και οι μεσοβυζαντινές πόρπες και ένα χάλκινο δοχείο αγιασμού.

Α. Κουτσή