Μόνιμη Έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Χαλκίδας

Χρυσό στεφάνι από το ελληνιστικό νεκροταφείο του Αγ. Στεφάνου Χαλκίδας
Η μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Χαλκίδας λειτουργεί με τη σημερινή της μορφή από το 1990, όταν τα γλυπτά του υστεροαρχαϊκού ναού του Δαφνηφόρου Απόλλωνα από την Ερέτρια μεταφέρθηκαν τότε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ερέτριας. Περιέχει εκθέματα που χρονολογούνται από την Παλαιολιθική μέχρι και την Ύστερη Ρωμαϊκή Εποχή και προέρχονται από διάφορες ανασκαφικές έρευνες σ' όλη την Εύβοια. Μεγάλες αρχαιολογικές ενότητες αντικείμενων απαρτίζουν την έκθεση και αφορούν στην κεραμική διαφόρων χρονικών εποχών, στην πλαστική από την Αρχαϊκή μέχρι και τη Ρωμαϊκή Εποχή, στον οπλισμό και στη μεταλλουργία, στη νομισματοκοπεία από σημαντικές πόλεις της Εύβοιας, αλλά και στις επιγραφές και ψηφίσματα. Από τα σημαντικότερα εκθέματα του Μουσείου, τα οποία προκαλούν ιδιαίτερη εντύπωση, είναι αυτά από τον προϊστορικό οικισμό της Μάνικας, αλλά και αγάλματα υψηλής τέχνης.

Το σκεπτικό οργάνωσης της έκθεσης του Μουσείου στηρίχθηκε κατά κύριο λόγο στη χρονολογική ταξινόμηση των εκθεμάτων μέσα στις αίθουσες του Μουσείου. Σκοπός της έκθεσης είναι η προβολή της μακραίωνης ιστορίας του νησιού και η συνοπτική παρουσίαση πτυχών του ανθρώπινου βίου, όπως αυτός διαμιορφώθηκε μέσα στους αιώνες από τις διάφορες ιστορικές, πολιτικές και κοινωνικές συγκυρίες. Κατ' αυτόν τον τρόπο παρουσιάζονται ο καθημερινός βίος μέσα από την κεραμική και τα διάφορα εργαλεία, ο πολεμικός βίος μέσα από τα όπλα, οι ιδιαίτερες καλλιτεχνικές δεξιότητες μέσα από τη διακόσμηση των αγγείων, από την πλαστική και την αργυροχρυσοχοΐα, ο πολιτικός βίος μέσα από τα ψηφίσματα και τις επιγραφές, ο νεκρικός βίος μέσα από τις επιτύμβιες στήλες και τα νεκρικά αγγεία, η οικονομία μέσα από τα νομίσματα, ο θρησκευτικός βίος μέσα από τα λατρευτικά αγάλματα.

Στον προαύλιο χώρο εκτίθενται ψηφίσματα, επιγραφές, αγάλματα και αρχιτεκτονικά μέλη, ενώ η περιήγηση μέσα στις αίθουσες του Μουσείου έχει ως αφετηρία τη δεξιά αίθουσα, όπου παρουσιάζονται τα προϊστορικά ευρήματα του νησιού και καταλήγει στην κεντρική αίθουσα, όπου προβάλλονται γλυπτά έργα, ιδιαίτερα της Ρωμαϊκής Εποχής.

Στην πρώτη αίθουσα του Μουσείου κυριαρχούν οι θεματολογικές ενότητες της κεραμικής και των εργαλείων της Προϊστορικής Εποχής και των Πρώιμων Ιστορικών Χρόνων. Η αριστερή αίθουσα εισάγει τον επισκέπτη στους Ιστορικούς Χρόνους με σημαντικά εκθέματα πλαστικής και κεραμικής, ενώ στην κεντρική αίθουσα έχουν συγκεντρωθεί μερικά από τα σημαντικότερα γλυπτα της Ρωμαϊκής Εποχής.

Ευρήματα προϊστορικής Εποχής και Πρώϊμων Ιστορικών Χρόνων

Ευρήματα από τον προϊστορικό οικισμό της Μάνικας