Μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Λήμνου

Η μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Λήμνου, που στεγάζεται σε διώροφο παραδοσιακό κτήριο του 19ου αι., εγκαινιάστηκε το 1993 και περιλαμβάνει ευρήματα που προέρχονται από τις ανασκαφές της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Πολιόχνη, το Καβείριο και την Ηφαιστία και από ανασκαφικές έρευνες της Εφορείας κυρίως στη Μύρινα. Επίσης φιλοξενούνται σποραδικά ευρήματα από ολόκληρο το νησί, δωρεές ιδιωτικών συλλογών καθώς και αρχαιότητες της Ίμβρου, που είχε αποστείλει στην Αθήνα ο Επίσκοπος του νησιού λίγο πριν τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Στόχος της έκθεσης είναι να ακολουθήσει ο επισκέπτης, μέσω των εκθεμάτων και με τη βοήθεια του τεκμηριωμένου εποπτικού υλικού, την ιστορική διαδρομή της Λήμνου από τη Χαλκολιθική έως τη Μεσαιωνική περίοδο και παράλληλα να κατανοήσει τη θέση και τη σημασία του νησιού στην ευρύτερη περιοχή του βόρειου Αιγαίου και των μικρασιατικών παραλίων διαμέσου των αιώνων. Τη διάρθρωση της έκθεσης υπαγόρευσε έως ένα βαθμό η διατήρηση του χαρακτήρα του νεότερου κτηρίου με τους μικρούς χώρους και τα ξύλινα δάπεδα. Η πορεία των επισκεπτών είναι υποχρεωτική, έτσι ώστε να προσεγγίζουν με χρονολογική σειρά τα θεματικά σύνολα.

Στον πρώτο όροφο παρουσιάζεται η προϊστορική Λήμνος με ευρήματα από την Πολιόχνη, τη Μύρινα και το Κουκονήσι, ενώ σε δύο ξεχωριστές αίθουσες του ίδιου ορόφου τοποθετήθηκαν για στατικούς λόγους τα γλυπτά, οι επιτύμβιες στήλες και οι επιγραφές από τη Λήμνο και την Ίμβρο.

Στον δεύτερο όροφο ο επισκέπτης οδηγείται αρχικά στη Λήμνο του 8ου, 7ου και 6ου αι. π.Χ. με τα θαυμάσια πρωτολημνιακά αγγεία από το το Καβείριο, τα ταφικά κτερίσματα και τα αναθήματα από το Ιερό της Μεγάλης Θεάς στην Ηφαιστία, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν τα ειδώλια των σφιγγών και των σειρήνων. Εξίσου σημαντικά είναι και τα εκθέματα από την αρχαϊκή Μύρινα, όπως τα περίτμητα ειδώλια μουσικών που παίζουν κιθάρα και ο θυσιασμένος νεαρός ταύρος από το Ιερό της Αρτέμιδος στον Αυλώνα. Στη συνέχεια ακολουθούν οι αίθουσες με τη Λήμνο των κλασικών και ελληνιστικών χρόνων, ενώ ιδιαίτερη θεματική ενότητα αποτελούν τα προϊόντα των ελληνιστικών εργαστηρίων κεραμικής της Μύρινας και της Ηφαιστίας: κεραμικοί τροχοί, μήτρες ανάγλυφων σκύφων και ειδωλίων, σφραγίδες και σκεύη καθημερινής χρήσης.

Σε μια ειδικά κλιματιζόμενη αίθουσα αυτού του ορόφου τοποθετήθηκαν για λόγους ασφαλείας και διατήρησης όλα τα αντικείμενα μικροτεχνίας, καθώς και η νομισματική συλλογή του Μουσείου, που χρονολογείται από τους ελληνιστικούς χρόνους έως τη μεσαιωνική περίοδο.

Θάλεια Κυριακοπούλου, αρχαιολόγος

1) Ευρήματα της προϊστορικής περιόδου
Ευρήματα από την Πολιόχνη, τεχνήματα από τη Μύρινα της Χαλκολιθικής και της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού, αντικείμενα της ίδιας εποχής που περισυνελλέγησαν από όλη τη Λήμνο, δείγματα μυκηναϊκής κεραμικής από το Κουκονήσι.
2) Λίθινα αντικείμενα ιστορικών χρόνων
Γλυπτά, επιγραφές και επιτύμβιες στήλες της Λήμνου και της Ίμβρου από τον 5ο αι. π.Χ. έως τον 1ο αι. μ.Χ.
3) Εκθέματα από τον 8ο αι. π.Χ. έως τον 3ο αι. μ.Χ.
Ταφικά σύνολα από τη νεκρόπολη της Ηφαιστίας, ευρήματα από το Καβείριο, το Ιερό της Μεγάλης Θεάς στην Ηφαιστία και της Αρτέμιδος στη Μύρινα, δείγματα κεραμικής από τα ελληνιστικά εργαστήρια της Ηφαιστίας και της Μύρινας.
4) Αντικείμενα μικροτεχνίας από την Εποχή του Χαλκού έως τη μεσαιωνική περίοδο
Οστέινα και μεταλλικά αντικείμενα, εργαλεία, κοσμήματα και συλλογή νομισμάτων.