Έκθεση Θήρας

Η τοιχογραφία της "άνοιξης"
Στην έκθεση, που αποτελεί μέρος της Συλλογής Προϊστορικών Αρχαιοτήτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, περιλαμβάνονται ευρήματα από το σημαντικό οικισμό του Ακρωτηρίου, ο οποίος τον 16ο αι. π.Χ. καταστράφηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα του προϊστορικού Αιγαίου, υπό την πολιτιστική επιρροή του Μινωικού πολιτισμού, όπως υποδεικνύεται κυρίως μέσα από τα διακοσμητικά θέματα της κεραμικής, την τέχνη της τοιχογραφίας και την υιοθέτηση της Γραμμικής Α γραφής.

Η έκθεση φιλοδοξεί να παρουσιάσει στον επισκέπτη με τη βοήθεια εποπτικού υλικού, τις σχέσεις του Ακρωτηρίου τόσο με τη μινωική Κρήτη, που βρίσκεται στο απόγειο της ακμής της, όσο και με την κυρίως Ελλάδα, την εποχή των βασιλικών τάφων των Μυκηνών (16ος αι. π.Χ.). Σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους του πρώτου ορόφου του μουσείου (αίθουσα 48) παρουσιάζονται ορισμένες από τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες που κοσμούσαν τα σπίτια του οικισμού, καθώς και σκεύη, εργαλεία και όπλα της εποχής.

Δήμητρα Κοκκέβη-Φωτίου, αρχαιολόγος

- Τοιχογραφίες από το Ακρωτήρι Θήρας (ανασκαφή 1967-1973)
Από τα εκθέματα ξεχωρίζει η άριστα διατηρημένη «τοιχογραφία της Άνοιξης?, που κάλυπτε τρεις τοίχους ενός δωματίου. Μαζί με τις τοιχογραφίες των «Πυγμάχων? και των «Αντιλοπών?, που επίσης διατηρούνται σε άριστη κατάσταση, αποτελούν αριστουργηματικά έργα της εποχής.

- Κινητά ευρήματα από το Ακρωτήρι και άλλες περιοχές
Εκτίθενται κινητά ευρήματα από το Ακρωτήρι Θήρας και παλαιά αποκτήματα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου από το τέλος του 19ου αιώνα, επίλεκτα έργα από την Κνωσό, τις Μυκήνες και τη Φυλακωπή Μήλου από τη Συλλογή Προϊστορικών Αρχαιοτήτων του Εθνικού Μουσείου. Η θηραϊκή κεραμική εντυπωσιάζει με την πολυχρωμία και τα αισιόδοξα μηνύματα που στέλνει στον επισκέπτη μέσα από τις εικόνες από τον κόσμο της ξηράς και της θάλασσας. Εκτίθενται πήλινα, χάλκινα και λίθινα αγγεία και σκεύη, αγγεία με παραστάσεις δελφινιών, λιονταριών, αιγάγρων ή σταφυλιών, τα αγγεία με επιγραφές της Γραμμικής Α γραφής, χάλκινα όπλα, εργαλεία και μολύβδινα σταθμά.

Ωράριo:
Χειμερινό: Από 1η Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου 2010: