Μόνιμη έκθεση του Μουσείου της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας

Άποψη του σωζόμενου κορμού του κούρου
Κούρος Αρραχίων

Κορμός αρχαϊκού κούρου, που απεικονίζει το μεγάλο παγκρατιαστή Αρραχίωνα από τη Φιγάλεια, νικητή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 572 και του 568 π.Χ. Το άγαλμα είναι συγκολλημένο από δύο τεμάχια, ενώ λείπουν το κεφάλι, οι βραχίονες και τα πόδια. Στο στέρνο του σώζεται η επιγραφή ----ΑΛΙΑΔ. Ο Αρραχίων έμεινε ξακουστός στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, επειδή στην Ολυμπιάδα του 564 π.Χ., που λάμβανε και πάλι μέρος, πέθανε από λαβή του αντιπάλου του. Όμως, επειδή ο αντίπαλός του είχε ήδη παραδεχθεί την ήττα του, οι Ελλανοδίκες ανακήρυξαν νικητή τον Αρραχίωνα, αν και ήταν νεκρός. Ανδριάντας του άτυχου αθλητή είχε στηθεί και στη γενέτειρά του Φιγάλεια, πόλη της αρχαίας Αρκαδίας.

Επιγραφή:   ----ΑΛΙΑΔ
Χρονολόγηση: Αρχαϊκή περίοδος, 570-560 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Φιγάλεια
Υλικό: Μάρμαρο
Αριθμός Ευρετηρίου: Λ 257

Λεονάρδος B., Ολυμπία, Αθήνα, 1911, 57

Richter G., Kouroi : a study of the development of the Greek kouros from the late seventh to the early fifth century B.C, New York, 1942, 67, no 41, figs. 144-146

Γιαλούρη Α., Γιαλούρης Ν., Ολυμπία. Το μουσείο και το ιερό, Αθήνα, 1991, 81

Άποψη του ανώτερου τμήματος του κούρου