Μόνιμη έκθεση του Μουσείου της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας

Άποψη της βάθρου του Πολυδάμαντα με την ανάγλυφη παράσταση. Στην εικονιζόμενη όψη, ο Δαρείος και τέσσερις γυναίκες παρακολουθούν τον Πολυδάμαντα, ο οποίος σηκώνει στον αέρα τον αντίπαλό του.
Βάθρο αγάλματος του Πολυδάμαντα

Ανάγλυφο βάθρο αγάλματος του φημισμένου ολυμπιονίκη παγκρατιαστή Πολυδάμαντα του Σκοτουσσαίου, έργο του μεγάλου Σικυώνιου γλύπτη Λυσίππου. Το άγαλμα, που δεν σώθηκε, περιγράφει ο Παυσανίας κατά την επίσκεψή του στο ιερό της Ολυμπίας, τονίζοντας ότι ο αθλητής ήταν ο πιο μεγαλόσωμος άνδρας της εποχής του (Παυσ. 6.5.1). Το βάθρο είναι σπασμένο οριζόντια σε δύο τεμάχια. Στις τρεις πλευρές του διατηρείται η ανάγλυφη διακόσμηση, που έχει ως θέμα την επίσκεψη του Πολυδάμαντα στο βασιλιά Δαρείο τον Ώχο, ο οποίος είχε προσκαλέσει το φημισμένο αθλητή στην αυλή του για να μονομαχήσει με τρεις άνδρες από το σώμα των αθανάτων. Στη μία πλευρά του βάθρου εικονίζεται ο Δαρείος και τέσσερις γυναίκες να παρακολουθούν τον Πολυδάμαντα, που έχει σηκώσει στον αέρα τον αντίπαλό του, στη δεύτερη εικονίζεται ο Πολυδάμας να δαμάζει ένα λιοντάρι και στην τρίτη να κάθεται πάνω στο νικημένο ζώο. Ο αθλητής είχε άδοξο τέλος, όταν καταπλακώθηκε από την οροφή σπηλιάς, δείχνοντας υπερβολική εμπιστοσύνη στη δύναμή του.

Χρονολόγηση: Κλασική περίοδος, β΄μισό 4ου αι. π.Χ.
Δημιουργοί: Λύσιππος
Τόπος Εύρεσης: Αρχαία Ολυμπία, Το κάτω τμήμα του βάθρου βρέθηκε στην περιοχή της οικίας του Νέρωνα και το επάνω βορείως της Στοάς της Ηχούς, στην Άλτη.
Διαστάσεις: μήκος: 1,00 μ., ύψος: 0,38 μ.
Υλικό: Μάρμαρο