Ένα Λουκούλλειο Γεύμα

Κύρια όψη της φορητής εστίας
Πύραυνο

Το πύραυνο ήταν ένα είδος φορητής εστίας, επάνω στην οποία τοποθετούνταν κάρβουνα. Το σκεύος σώζεται αποσπασματικά και είναι συγκολλημένο από θραύσματα. Αποτελείται από σχεδόν κυκλικής διατομής δίσκο με βαθμιδωτό περιχείλωμα και διαμπερή οπή στο κέντρο, ο οποίος καταλήγει σε υψηλή κυλινδρική βάση, που φέρει διακόσμηση ανάγλυφου δακτυλίου. Επάνω στο μισό τμήμα του δίσκου στηρίζεται μικρή υψηλή ημικυκλική κατασκευή με διαμπερή οπή, που χρησίμευε ως είδος βάσης για την τοποθέτηση του μαγειρικού σκεύους. Τα κάρβουνα για το μαγείρεμα του φαγητού τοποθετούνταν στην επιφάνεια του δίσκου.

Χρονολόγηση: Ελληνιστική περίοδος, τέλη 2ου αι. π.Χ. - 1ος αι. π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Μυτιλήνη, Περιοχή "Μακρύς Γιαλός"
Διαστάσεις: μήκος: 0,045 μ., ύψος: 0,185 μ.

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

Αρχοντίδου Α. & Αχειλάρά Λ. κ.α., Ένα Λουκούλειο Γεύμα - Φεβρουάριος 2001 - Μάρτιος 2002, Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης, Περιοδική Έκθεση, 2002, 39-42