Μόνιμη Έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Ρόδου

Πρόσθια όψη της μελανόμορφης όλπης
Όλπη του ζωγράφου της Ρόδου

Αττική μελανόμορφη όλπη που διακοσμείται με σκηνή συμποσίου. Εικονίζεται ζεύγος σε ερωτική περίπτυξη. Ο άνδρας γενειοφόρος σε κλίνη και η γυναίκα, γυμνή από τη μέση και επάνω, με ταινία στην κόμμωση. Σκύλος κάτω από την τράπεζα με τα εδέσματα. Η σκηνή στο εσωτερικό οικίας δηλώνεται με δύο κίονες στα άκρα της παράστασης, οι οποίοι στηρίζουν τους δοκούς της στέγης. Τον διάκοσμο συμπληρώνει μαίανδρος, ζώνη ανθεμίων και κλάδος κισσού. Εκτός από την εγχάραξη, για την απόδοση των λεπτομερειών έχει χρησιμοποιηθεί λευκό και ιώδες χρώμα.

Ο ζωγράφος πήρε τη συμβατική ονομασία από τον τόπο εύρεσης και τον αριθμό καταγραφής του αγγείου. Στη Ρόδο έχουν βρεθεί άλλα δύο έργα του με σκηνή κώμου και συμποσίου.

Χρονολόγηση: Αρχαϊκή περίοδος, 510 π.Χ. - 500 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Νεκρόπολη Καμίρου
Διαστάσεις: ύψος: 0, 221 μ., διάμετρος: 0,112 μ.

Jacopi G., "Scavi nelle necropoli camiresi", ClRh IV, Ρώμη, 1932, σ. 294, εικ. 331

Lemos An., (ed. J.H. Oakley, W. D.E. Coulson, O. Palagia), Athenian Black--Figure: Rhodes Revised, στα Πρακτικά του Συνεδρίου "Atheian Potters and Painters", Δεκ. 1994, Ρώμη, 1997, 460, εικ. 4