Μόνιμη έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων

Πήλινο αγγείο (πυξίδα) με παράσταση κιθαρωδού

Κυλινδρική πυξίδα με τέσσερις ταινιωτές λαβές και οπές για τη στερέωση του πώματος. Το αγγείο εσωτερικά είναι ολόβαφο με καστανό-πορτοκαλί χρώμα. Εξωτερικά χωρίζεται σε διακοσμητικές μετώπες, από τις οποίες η σημαντικότερη απεικονίζει μουσική σκηνή. Ανδρική μορφή με αχειρίδωτο χιτώνα και κοντά μαλλιά, κρατεί στο ένα χέρι κλαδί και με το άλλο αγγίζει μεγάλο επτάχορδο μουσικό όργανο, κιθάρα ή λύρα. Η υπόλοιπη επιφάνεια καλύπτεται από πουλιά, ιερά κέρατα, διπλούς πέλεκεις, μετόπες με δικτυωτό, κάθετες κυματοειδείς γραμμές, αλυσίδες κοχυλιών και τεθλασμένες γραμμές.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΓΡΑΦΗ

Επιγραφή:   Η μουσική σκηνή ερμηνεύεται ως τελετουργική με θρησκευτικό χαρακτήρα. Η ανεύρεση της πυξίδας σε τάφο τη συνδέει με και με τις νεκρικές τελετές.Ο κιθαρωδός ερμηνεύεται ως Ορφέας ή Απόλλωνας, αλλά και ως απλός αοιδός ή ιερέας.Το αγγείο αυτό είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα του μετανακτορικού κεραμικού εργαστηρίου των Χανίων(Κυδωνίας),τα προϊόντα του οποίου χαρακτηρίζονται από την εξαιρετική ποιότητα της κατασκευής τους.Δείγματα του εργαστηρίου έχουν βρεθεί στο Ρέθυμνο,Κνωσό,ανατολική Κρήτη,Θήβα,Κύπρο
Χρονολόγηση: Ύστερη Εποχή του Χαλκού, 1300-1200 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Καλάμι, Από θαλαμωτό τάφο στην περιοχή του ποταμού Κοιλιάρη στο Καλάμι Χανίων