Συλλογή Αγγείων και Μικροτεχνίας

Διακρίνεται η κύρια διακοσμητική παράσταση της πελίκης, στην οποία ο Ηρακλής εξοντώνει τους υπηρέτες του μυθικού βασιλιά Βούσιρι στην Αίγυπτο
Ερυθρόμορφη πελίκη

Αττική πελίκη, εξαίρετο δείγμα του πρώιμου ερυθρόμορφου ρυθμού των κλασικών χρόνων. Το τροχήλατο αυτό αγγείο, παραλλαγή του αμφορέα, χρησιμοποιόταν συνήθως για κρασί ή λάδι. Στην κύρια όψη του φέρει γραπτή παράσταση με γνωστή μυθολογική σκηνή: Ο Ηρακλής εξοντώνει τους υπηρέτες του μυθικού βασιλιά Βούσιρι στην Αίγυπτο, όταν αυτοί επιχειρούν να τον θυσιάσουν, ακολουθώντας το χρησμό που έλεγε ότι έπρεπε να εξιλεώσουν το θεό για κάποιο λιμό που μάστιζε τη χώρα τους. Οι Αφρικανοί εικονίζονται φαλακροί, με έντονες χειρονομίες που αποδίδουν την απόγνωσή τους. Η σκηνή διακρίνεται από ένταση και δραματικότητα και ο καλλιτέχνης έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στις λεπτομέρειες των μορφών, καθώς και στην αρχιτεκτονική του βωμού. Το αγγείο είναι έργο του ζωγράφου του Πανός, ενός από τους πιο εφευρετικούς και ικανούς αγγειογράφους της Αθήνας στις αρχές του 5ου αι. π.Χ.

Χρονολόγηση: Κλασική περίοδος, 470 π.Χ.
Δημιουργοί: Ζωγράφος του Πανός
Τόπος Εύρεσης: Θεσπιές
Χρήση: Μεταφορά

Beazley J.D., Attic Red-figure Vase-painters I-III, Οξφόρδη, 1963, σ. 554, 82

van Straten F.T., Hiera Kala: Images of Animal Sacrifice in Archaic and Classical Greece, Religions in the Graeco-Roman World 127, Οξφόρδη, 1995, σ. 256, αρ. V 341, εικ. 49