Μυκηναϊκή Συλλογή

Στη σφενδόνη απεικονίζεται τελετουργική σκηνή, στην οποία τέσσερις λεοντοκέφαλοι δαίμονες πλησιάζουν μία γυναικεία θεότητα
Σφραγιστικό δακτυλίδι από το "θησαυρό της Τίρυνθας"

Στα αριστουργήματα της μυκηναϊκής σφραγιδογλυφίας συγκαταλέγεται το χρυσό δακτυλίδι από το λεγόμενο «θησαυρό της Τίρυνθας?, που σώζει μια από τις πιο σημαντικές τελετουργικές σκηνές της κρητομυκηναϊκής θρησκείας. Είναι το μεγαλύτερο σφραγιστικό δακτυλίδι της εποχής του, που έχει σωθεί μέχρι σήμερα. Φέρει έγγλυφη παράσταση στη σφενδόνη και ανάγλυφη διακόσμηση σε τρεις σειρές στον κρίκο. Στο αριστερό άκρο της σφενδόνης απεικονίζεται γυναικεία θεότητα, που κάθεται σε θρόνο και ακουμπάει σε υποπόδιο. Φοράει μακρύ ιερατικό ένδυμα, πόλο στο κεφάλι, και με το δεξί της χέρι υψώνει κωνικό κύπελλο ή ρυτό. Προς το μέρος της έρχονται ο ένας πίσω από τον άλλο τέσσερις λεοντοκέφαλοι δαίμονες, που κρατούν σπονδικές πρόχους. Γύρω από τη γυναικεία μορφή απεικονίζονται διάφορα στοιχεία που τονίζουν το θρησκευτικό χαρακτήρα της παράστασης: πίσω της ένα πουλί, πιθανότατα αετός, μπροστά της κιονίσκος με θυμιατήριο, και ψηλά, επάνω από τις μορφές, ο ουρανός με τον τροχό του ήλιου και τη σελήνη. Ο «Θησαυρός της Τίρυνθας? αποκαλύφθηκε βορειοανατολικά της Ακρόπολης, στα θεμέλια Μυκηναϊκής οικίας το 1915.

Χρονολόγηση: Ύστερη Εποχή του Χαλκού, 15ος αι. π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Τίρυνθα, Θησαυρός (βορειοανατολικά της Ακρόπολης)
Διαστάσεις: διάμετρος: 0.035 μ.- 0,057μ. (σφενδόνη), βάρος: 82,95 γρ.
Υλικό: Χρυσός

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

Sakellariou Α., Die minoischen und mykenischen Siegel des Nationalmuseums in Athen. Corpus der minoischen und mykenischen Siegel, Band I, Berlin, 1964, p. 179

Sakellariou-Xenaki A., Texhniques et evolution de la bague-cachet dans l' art cretomycenien, Fragen und Probleme der bronzezeitlichen agaischen Glyptik. Beitrage zum 3. Internationalen Marburger Siegel-Symposium, 5-7 September 1985, CMS Beiheft 3,, Berlin, 1989

Δημακοπούλου Κ. (επιμ.), Ο θησαυρός των αηδονιών. Σφραγίδες και κοσμήματα της Ύστερης Εποχής του Χαλκού στο Αιγαίο, Αθήνα, 1996, σ. 94, αρ. 17

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Αθήνα, 1999, σ. 17