Μόνιμη Έκθεση Επιγραφικού Μουσείου

Γενική άποψη της επιγραφής
Επιγραφή με τους όρους κατασκευής της σκευοθήκης του Φίλωνος

Η ενεπίγραφη στήλη σχετίζεται με ένα από τα πιο σημαντικά κτίσματα του λιμανιού του Πειραιά, τη σκευοθήκη, το χώρο, δηλαδή, όπου φυλασσόταν ο εξοπλισμός των πολεμικών πλοίων. Σώζεται ακέραιη και η επιγραφή της έχει χαραχθεί με το στοιχηδόν τρόπο γραφής σε 96 στίχους. Το κείμενο είναι «συγγραφαί», δηλαδή όροι ανάθεσης έργων, οι οποίοι αφορούν στην κατασκευή της σκευοθήκης από τους αρχιτέκτονες Φίλωνα από την Ελευσίνα και Ευθύδομο από την Αθήνα. Περιγράφονται με ιδιαίτερη ακρίβεια τα βασικά στοιχεία της αρχιτεκτονικής μορφής του οικοδομήματος, γεγονός που επέτρεψε στους μελετητές να προχωρήσουν στη σχεδιαστική αναπαράσταση του μνημείου, με κάθε λεπτομέρεια, ακόμη και των επί μέρους στοιχείων του. Πρόκειται, ουσιαστικά, για ένα είδος προκήρυξης της κατασκευής του έργου και παρουσίασης των βασικών του προδιαγραφών από τον αρχιτέκτονα που το σχεδίασε. Η επιγραφή βρέθηκε κοντά στο χώρο όπου βρισκόταν η σκευοθήκη και χρονολογείται με ακρίβεια.

Χρονολόγηση: Κλασική περίοδος, 347/6 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Πειραιάς
Διαστάσεις: μήκος: 0,54 μ., πλάτος: 0,10 μ., ύψος: 1,16 μ.
Υλικό: Μάρμαρο
Αριθμός Ευρετηρίου: ΕΜ 12538

Fabricius E., "Die Skeuothek des Philon", Hermes 17, (1882), 551-594

Inscriptiones Graecae, IΙ 2, Berlin, 1883, 1668

Choisy A., L' Arsenal du Piree, Παρίσι, 1884

Marstrand V., Arsenalet i Piraeus og Oldtidens Byggerregler, Copenhagen, 1922

Steinhauer G., 'La Decouverte de l' Arsenal de Philon', ΤΡΟΠΙΣ IV. Fourth International Symposium on Ship Construction in Antiquity, Αθήνα, 1991, 471-479

Άποψη της επιγραφής