Μόνιμη Έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά

Χάλκινο έμβολο τριήρους
Έμβολο Τριήρους

Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα γνωστά έμβολα αρχαίων πλοίων και το μοναδικό που μπορεί να χρονολογηθεί με βεβαιότητα στην κλασική εποχή. Πιθανότατα ανήκε σε τριήρη και σχετίζεται άμεσα με τον πολεμικό χαρακτήρα του Πειραιά στους κλασικούς χρόνους, όταν το λιμάνι ήταν ο πολεμικός ναύσταθμος της Αθήνας. Είναι χυτό και παρουσιάζει όλα τα χαρακτηριστικά των εμβόλων της εποχής του. Έχει το λειτουργικό σχήμα μιας σφήνας, η οποία ενισχύεται με τρία οριζόντια πτερύγια, έτσι ώστε όταν το βλέπει κανείς από το πλάι να μοιάζει με τρίαινα. Το κεντρικό του τμήμα έχει μία μεγάλη ρωγμή, που μάλλον προέρχεται από το μετωπικό εμβολισμό που το κατέστρεψε. Το έμβολο ήταν η προέκταση της τρόπιδος του πλοίου, και αποτελούσε ιδιαίτερα ισχυρή κατασκευή, στην οποία στηριζόταν όλη η επιθετική δύναμη του πλοίου. Ήταν πολύτιμο στοιχείο του εξοπλισμού και σε περίπτωση καταστροφής του πλοίου ο τριήραρχος έπρεπε να το περισυλλέξει και να το παραδώσει. Το συγκεκριμένο έμβολο δωρήθηκε στο μουσείο από τον Β. Κάλλιο.

Χρονολόγηση: Κλασική περίοδος
Τόπος Εύρεσης: Αρτεμίσιο