Μόνιμη Έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά

Αναθηματικό ανάγλυφο από το Ασκληπιείο
Αναθηματικό ανάγλυφο από το Ασκληπιείο του Πειραιά

Αντιπροσωπευτικό δείγμα των αναγλύφων που αφιερώνονταν σε ιερά του Πειραιά στην περίοδο ακμής της πόλης, τον 5ο αι. π.Χ. Το ανάγλυφο, από τα ωραιότερα του μουσείου, έχει συγκολληθεί από θραύσματα και έχει αποκατασταθεί ολόκληρο. Η επιφάνειά του καλύπτεται από την παράσταση της θεραπείας μίας γυναίκας, θέμα τυπικό των παραστάσεων που σχετίζονται με τον Ασκληπιό, θεό της ιατρικής. Στο κέντρο εικονίζεται η ασθενής, ξαπλωμένη σε κλίνη, ενώ ο Ασκληπιός σκύβει απλώνοντας τα χέρια του επάνω της, για να την θεραπεύσει. Πίσω του, στο δεξιό άκρο της πλάκας, στέκεται η γυναίκα του, η Υγεία, και απέναντί του οι συγγενείς της ασθενούς, που αφιέρωσαν το γλυπτό. Τρεις μεγάλες μορφές και μία μικρότερη πλησιάζουν υψώνοντας το δεξί τους χέρι, σε χειρονομία ικεσίας. Όλες διακρίνονται για την ένταση στις χειρονομίες τους, που τονίζεται από την πλούσια πτυχολογία των ενδυμάτων, ενώ οι επιβλητικές μορφές των δύο θεών παραπέμπουν στα λατρευτικά αγάλματα του Ασκληπιού και της Υγείας, έργα του γλύπτη Αλκαμένη.

.

Χρονολόγηση: Κλασική περίοδος