Μόνιμη Έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά

Επιτυμβία στήλη δύο οπλιτών, του Χαιρέδημου και του Λυκέα
Επιτύμβια στήλη Χαιρέδημου και Λυκέα

Πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα επιτύμβια γλυπτά της κλασικής εποχής, που είχε χρησιμοποιηθεί ως σήμα για τον τάφο δύο οπλιτών από τη Σαλαμίνα, του Χαιρέδημου και του Λυκέα. Η στήλη έχει σχήμα ορθογώνιο και οι μορφές των δύο νέων δεσπόζουν στην επιφάνειά της. Εικονίζονται όρθιοι, ο ένας πλάι στον άλλο, φέροντας τον τυπικό οπλισμό του οπλίτη. Στο αριστερό χέρι κρατούν ασπίδα, ενώ στους ώμους τους στηρίζουν δόρατα. Ο νέος στα δεξιά φορεί κοντό χιτώνα, ενώ ο άλλος είναι γυμνός, με το ιμάτιο ριγμένο στους ώμους του. Οι μορφές αποδίδονται με έντονη πλαστικότητα, ωστόσο παραμένουν κολλημένες στην πλάκα σχηματίζοντας χαρακτηριστικά το περίγραμμά τους, που τις κρατάει ενωμένες μεταξύ τους. Η επιγραφή στην επίστεψη της στήλης αναφέρει τα ονόματα των δύο νέων, που είναι πιθανό ότι σκοτώθηκαν μαζί σε κάποια μάχη του Πελοποννησιακού πολέμου. Αυτή είναι από τις λίγες στήλες μεμονωμένων πολεμιστών του ύστερου 5ου αι. π.Χ., αφού συνήθως οι νεκροί των σημαντικών μαχών θάβονταν σε συλλογικά μνήματα.

Επιγραφή:   ΧΑΙΡΕΔΗΜΟΣ ΛΥΚΕΑΣ
Χρονολόγηση: Κλασική περίοδος