Μόνιμη Έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Κέρκυρας

Λιοντάρι Μενεκράτη
Λιοντάρι του Μενεκράτη

Εξαιρετικό δείγμα της κορινθιακής γλυπτικής στην Κέρκυρα κατά την πρώιμη αρχαϊκή περίοδο. Το λιοντάρι παριστάνεται ξαπλωμένο και είναι λαξευμένο επάνω σε συμφυή βάση. Παρά την απλή και σχηματική απόδοση της μορφής, το συσπειρωμένο σώμα του ζώου χαρακτηρίζεται από ελαστικότητα και ένταση και δίνει την εντύπωση ότι βρίσκεται σε ετοιμότητα για να επιτεθεί. Το κεφάλι του είναι στρογγυλό, με μεγάλα μάτια και έντονα σχηματισμένο ρύγχος «ασσυριακού τύπου› που δίνει στη μορφή εξαιρετικά άγρια έκφραση. Το γλυπτό βρέθηκε κοντά στο κυκλικό κενοτάφιο του Μενεκράτη και σε αυτό οφείλει την ονομασία του. Από ορισμένους μελετητές, μάλιστα, θεωρήθηκε ότι βρισκόταν επάνω σε αυτόν ακριβώς τον τάφο, υπάρχει, όμως, και η άποψη ότι ανήκε σε άλλο ταφικό μνημείο. Θεωρείται έργο σημαντικού Κορίνθιου γλύπτη, που πρέπει να εργαζόταν στην Κέρκυρα.

Χρονολόγηση: Αρχαϊκή περίοδος
Τόπος Εύρεσης: Κέρκυρα
Διαστάσεις: μήκος: 1,21 μ., ύψος: 0,392 μ.
Υλικό: Πωρόλιθος
Αριθμός Ευρετηρίου: ΑΕ 1976

Riemann,O, Les iles ioniennes, Corfou, Paris, Ernest Thorin, Παρίσι, 1879

Rodenwaldt G., Korkyra, Band II, Die Bildwerke des Artemis Temples, Berlin, 1939

Παπαδημητρίου, Ι., Κέρκυρα "Αρχαιολογικαί έρευναι και ανασκαφαί"., Κερκυραϊκά Χρονικά 2, Berlin, 1952, 51-59

Κεφαλή Λιονταριού Μενεκράτη