Μόνιμη Έκθεση Αρχαιολογικής Συλλογής Ιεράπετρας

Αγαλμάτιο Αφροδίτης
Αγαλματίδιο Αφροδίτης

Καλαίσθητο μικρό άγαλμα, που απεικονίζει τη θεά Αφροδίτη, χαρακτηριστικό δείγμα της ρωμαϊκής πλαστικής στους χρόνους των Αντωνίνων. Η θεά παριστάνεται γυμνή στο ανώτερο μέρος του σώματος, με ένδυμα που σταματάει πάνω από την ήβη σχηματίζοντας αναδίπλωση, ενώ η άκρη του πέφτει πτυχωτή στο πλάι. Το αριστερό της χέρι στηρίζεται με τον αγκώνα σε πεσσίσκο με ορθογώνιο επίκρανο, που σώζει υπολείμματα κόκκινης βαφής. Το πέλμα του αριστερού ποδιού πατάει επάνω σε πτηνό, πιθανόν περιστέρι, που ήταν σύμβολο του έρωτα, το οποίο ενοχλημένο ή παιχνιδίζοντας γυρίζει το κεφάλι και δαγκώνει το πόδι της θεάς. Όλο το σύμπλεγμα στηρίζεται σε τετράπλευρη πλίνθο από διαφορετικό υλικό και φαίνεται ότι προσκολλήθηκε εκεί σε δεύτερη φάση. Το γλυπτό αναπαριστά αγαλματικό τύπο της Αφροδίτης από την Κυρήνη, όπου η θεά εικονίζεται γυμνή, αναδεικνύοντας τον αισθησιασμό του γυναικείου σώματος.

Χρονολόγηση: Ρωμαϊκή περίοδος, 138 - 193 μ.Χ.
Διαστάσεις: ύψος: σωζ. 0,47 μ.
Υλικό: Μάρμαρο
Αριθμός Ευρετηρίου: ΑΣΙ ΑΕ 60

Ιστορικά / Μυθολογικά Πρόσωπα
Αφροδίτη

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

Παπαδάκης Ν., Ιεράπετρα, η νύμφη του Λιβυκού: οδηγός για την ιστορία, αρχαιολογία και τον πολιτισμό της, Αθήνα, 1982, 82-84

Παπαδάκης Ν., Γλυπτά από την αρχαία Ιεράπυτνα: περιγραφικός κατάλογος, Αθήνα, 1998, 52-53