Μόνιμη Έκθεση Αρχαιολογικής Συλλογής Ιεράπετρας

Κάλυμμα σαρκοφάγου

Τυπικό δείγμα των μνημειακών καλυμμάτων σαρκοφάγων της ρωμαϊκής περιόδου. Επάνω στην πλάκα-ανάκλιντρο παριστάνεται ανακεκλιμένη γυναικεία μορφή, ακέφαλη, η οποία στηρίζεται στον εσωτερικό αγκώνα και στρέφεται προς τα αριστερά, ατενίζοντας το θεατή του μνημείου. Τα τοιχώματα του καλύμματος φέρουν ανάγλυφη διακόσμηση. Στην πρόσθια μακριά πλευρά εικονίζονται σκηνές κυνηγίου και στις δύο πλαϊνές μόνο γραμμική και φυτική διακόσμηση αντίστοιχα. Η πίσω πλευρά είναι ακόσμητη και ακατέργαστη και υποδεικνύει ότι το μνημείο ήταν τοποθετημένο μπροστά σε τοίχο. Το έργο παρουσιάζει ομοιότητες με το κάλυμμα της σαρκοφάγου του Αχιλλέα στο Μουσείο Capitolino της Ρώμης ως προς τη γυναικεία μορφή και ως προς τη διακόσμηση των πλευρικών τοιχωμάτων.

Χρονολόγηση: Ρωμαϊκή περίοδος, 200 - 300 μ.Χ.
Διαστάσεις: μήκος: 2,44 μ., πλάτος: 1,12 μ., ύψος: 0,28 μ.
Υλικό: Μάρμαρο
Αριθμός Ευρετηρίου: ΑΣΙ ΑΕ 734

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

Παπαδάκης Ν., Ιεράπετρα, η νύμφη του Λιβυκού: οδηγός για την ιστορία, αρχαιολογία και τον πολιτισμό της, Αθήνα, 1982, 85-86

Παπαδάκης Ν., Γλυπτά από την αρχαία Ιεράπυτνα: περιγραφικός κατάλογος, Αθήνα, 1998, 58-60