Μόνιμη Έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Σητείας

Κούρος του Παλαικάστρου

Χρυσελεφάντινο αγαλματίδιο ανδρικής μορφής, από τα πιο ξεχωριστά έργα της μινωικής τέχνης. Αποτελείται από τουλάχιστον οκτώ κομμάτια, που κατασκευάσθηκαν χωριστά και ενώθηκαν με συνδέσμους. Το σώμα της μορφής είναι φτιαγμένο από δόντι ιπποπόταμου, στο οποίο ο καλλιτέχνης έχει αποδώσει με εκπληκτικό τρόπο τις ανατομικές λεπτομέρειες, ιδιαίτερα των χεριών και των ποδιών. Από χρυσό έλασμα είναι το μινωικό ζώμα, τα υποδήματα και ίσως το ένα περικάρπιο, από οφίτη λίθο είναι τα μαλλιά, από ξύλο οι σύνδεσμοι, από ορεία κρύσταλλο τα μάτια. Η μπλε υαλόμαζα με τα μικρά χρυσά δισκία, πιθανόν συγκολλημένα σε ξύλο, μπορεί να αποτελούσε τη βάση του. Το αγαλματίδιο διασπάσθηκε και κάηκε με την καταστροφή του ιερού (κτήριο 5), στην Υστερομινωική Ι περίοδο, και τα κομμάτια του βρέθηκαν διάσπαρτα στην ευρύτερη περιοχή, σε τρεις διαφορετικές ανασκαφικές περιόδους. Θεωρείται κρητικό έργο, αλλά με ισχυρές επιδράσεις από την αιγυπτιακή τέχνη, όπως δείχνουν η τεχνική, τα υλικά και οι αναλογίες της μορφής.

Χρονολόγηση: Ύστερη Εποχή του Χαλκού, 1480 - 1425 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Παλαίκαστρο, Κτίριο 5, ιερό της πόλης του Παλαικάστρου
Διαστάσεις: πλάτος: μεγ. 0,185 μ., ύψος: 0,54 μ.
Υλικό: Ορεία Κρύσταλλος, Ξύλο αδιάγνωστο, Οφίτης, Δόντι ιπποπόταμου
Αριθμός Ευρετηρίου: ΜΣ ΑΕ 8506

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

Mac Gillivray J.A., Sackett L.H., Driessen J.M., "The Palaikastro Kouros, a Minoan Chryselephantine Statuette and its Aegean Bronze Age Context", BSA Studies, (1999)

Mac Gillivray J.A., "Ο Κούρος του Παλαικάστρου" στο Κρήτη-Αίγυπτος. Πολιτισμικοί δεσμοί τριών χιλιετιών: κατάλογος έκθεσης: Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, 21 Νοεμβρίου 1999-21 Σεπτεμβρίου 2000, Ηράκλειο, 2000, 300, αρ. 294