Παλαιοχριστιανική πόλη και κατοικία

Πέλεκυς, εγχειρίδιο και αιχμές βελών
Όπλα

Αντιπροσωπευτικά μεταλλικά όπλα, που σχετίζονται με την άμυνα των παλαιοχριστιανικών πόλεων. Διατηρούνται σε καλή κατάσταση και είναι κατασκευασμένα με την τεχνική της χύτευσης και της σφυρηλάτησης. Όλα ανήκουν σε κοινούς τύπους, που καλύπτουν χρονολογικά περίπου πέντε αιώνες. Ο πέλεκυς έχει λεπτό σώμα, σχεδόν σε σχήμα Τ, με μικρή πλάτυνση στο κέντρο, ενώ η απόληξή του, πίσω από την οπή προσάρτησης του ξύλινου στειλεού, είχε το ίδιο σχήμα, αλλά είναι πολύ μικρότερη. Το εγχειρίδιο είναι μονόστομο, με κυρτή την πίσω ακμή της λεπίδας. Η λαβή του ήταν από φθαρτό υλικό, πιθανότατα ξύλο, και στερεωνόταν στο σιδερένιο στέλεχος, που ήταν συμφυές με τη λεπίδα. Οι πέντε αιχμές βελών ανήκουν σε διάφορους τύπους, είναι άλλοτε τριγωνικές και άλλοτε ρομβοειδείς, με στενή απόληξη που προσαρμοζόταν στο ξύλινο βέλος.

Χρονολόγηση: Πρωτοβυζαντινή περίοδος, 6ος - 7ος αι. μ.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Λουλουδιές Κίτρους