Παλαιοχριστιανική πόλη και κατοικία

Γεωργικά εργαλεία
Γεωργικά εργαλεία

Χαρακτηριστικά μεταλλικά εργαλεία, που χρησιμοποιούνταν από τους κατοίκους των παλαιοχριστιανικών πόλεων σε γεωργικές εργασίες και παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες για τις δραστηριότητες των ανθρώπων και για την οικονομία της εποχής. Σώζονται σε καλή κατάσταση και είναι κατασκευασμένα με την τεχνική της χύτευσης και της σφυρηλάτησης. Πρόκειται για αντικείμενα απλά, καθημερινής χρήσης, από σίδηρο, το μέταλλο που κυρίως χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή εργαλείων και όπλων, ως πιο ανθεκτικό και σκληρό. Οι δύο αξίνες ανήκουν σε δύο τύπους: η μία είναι μικρή, ενώ η άλλη αρκετά μεγαλύτερη, με δύο άνισες λεπίδες, μία ελαφρώς κυρτή, τετράπλευρη και μία τριγωνική. Στην κάθετη οπή που διακρίνεται και στις δύο προσαρμοζόταν το ξύλινο στειλιάρι. Τα δύο κλαδευτήρια έχουν σχήμα δρεπανιού, και μία απόφυση στην κατώτερη εξωτερική πλευρά τους, ενώ το κατώτερο μέρος τους προσαρμοζόταν στο ξύλινο στειλιάρι. Το σφυρί είναι πολύ μικρότερο, ορθογώνιο σε σχήμα και επίσης προσαρμοζόταν σε ξύλινη λαβή.

Χρονολόγηση: Πρωτοβυζαντινή περίοδος, 6ος - 7ος αι. μ.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Λουλουδιές Κίτρους