Παλαιοχριστιανική πόλη και κατοικία

Αμφορείς
Αμφορείς

Χαρακτηριστικά δείγματα των μεγάλων πήλινων αμφορέων, που κατασκευάζονταν στην παλαιοχριστιανική εποχή και βρέθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Είναι όλοι τροχήλατοι και ανήκουν σε διάφορους τύπους. Άλλοι είναι στενόμακροι, σχεδόν κυλινδρικοί, άλλοι έχουν σφαιρικό σώμα και άλλοι είναι οξυπύθμενοι, δηλαδή η βάση τους δεν είναι επίπεδη, αλλά μυτερή, επειδή στοιβάζονταν σε οριζόντια θέση. Όλοι είναι κατασκευασμένοι από χονδρό πηλό και αρκετοί φέρουν οριζόντιες αυλακώσεις στην επιφάνεια του σώματός τους. Είναι τα αγγεία, που κατ' εξοχήν χρησιμοποιούνταν στο εμπόριο για τη μεταφορά κυρίως λαδιού και κρασιού, αλλά ορισμένοι χρησιμοποιούνταν και ως αποθηκευτικά σκεύη μέσα στις κατοικίες. Οι αμφορείς μάς δίνουν χρήσιμες πληροφορίες για τις συνήθειες των κατοίκων της παλαιοχριστιανικής πόλης, αλλά κυρίως για την οικονομία και τη διακίνηση των προϊόντων στην περίοδο αυτή.

Χρονολόγηση: Πρωτοβυζαντινή περίοδος, 3ος - 6ος αι. μ.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Θεσσαλονίκη