Παλαιοχριστιανική πόλη και κατοικία

Οστέινα κουτάλια
Κουτάλια

Τα τέσσερα κουτάλια αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα της μικρογλυπτικής των παλαιοχριστιανικών χρόνων. Είναι απλά αντικείμενα καθημερινής χρήσης, που σχετίζονται με τη ζωή και τις δραστηριότητες των κατοίκων στις πόλεις. Σώζονται σχεδόν ακέραια και συνήθως τους λείπει η απόληξη της λαβής, που είναι μακριά, με κυκλική διατομή. Το σώμα τους είναι σχεδόν επίπεδο, κυκλικό ή τετράπλευρο με αποστρογγυλεμένες γωνίες. Η επιφάνειά τους είναι λεία και διατηρεί λεπτές εγχαράξεις, ίχνη από τη διαδικασία της σμίλευσης. Χρονολογικά καλύπτουν τέσσερις αιώνες, αλλά το σχήμα τους και το υλικό κατασκευής τους παραμένει ίδιο, όπως συμβαίνει κυρίως με τα αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Τα κουτάλια αποτελούν συχνό εύρημα στις ανασκαφές και κυρίως χρησιμοποιούνταν ως δοσίμετρα στην παραγωγή καλλυντικών, φαρμάκων και μύρων, είχαν, όμως, και επιτραπέζια χρήση.

Χρονολόγηση: Πρωτοβυζαντινή περίοδος, 3ος - 7ος αι. μ.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Θεσσαλονίκη