Μόνιμη έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων

Σφράγισμα με απεικόνιση ηγεμόνα

Από τα σημαντικότερα έργα της μινωικής τέχνης είναι το περίφημο σφράγισμα, γνωστό ως “Master Impression”. Είναι κυκλικό, φέρει έντονα ίχνη φωτιάς και στη μία του πλευρά φαίνονται τα αποτυπώματα του αντικειμένου που είχε σφραγισθεί με αυτό. Στην κύρια όψη του διατηρείται το αποτύπωμα της ωοειδούς σφραγίδας, που έχει ως θέμα μια μοναδική παράσταση, μία από τις λίγες απεικονίσεις πόλεων, που σώζονται σήμερα από την κρητομυκηναϊκή τέχνη, και τη μοναδική που διατηρείται σε τόσο μικρή επιφάνεια. Σε παραθαλάσσιο βραχώδες τοπίο εικονίζεται κτηριακό συγκρότημα, σε συμμετρική διάταξη. Τα κτίσματα είναι πολυώροφα, με παράθυρα, έχουν ιερά κέρατα στις οροφές και φαίνεται ότι περιβάλλονται από τείχος με δύο κύριες κλειστές πύλες, δεξιά και αριστερά του βράχου. Στην κορυφή του συγκροτήματος στέκεται επιβλητική ανδρική μορφή σε ηγετική στάση. Έχει μακριά μαλλιά, φοράει μινωικό ζώμα και στο ένα χέρι κρατάει σκήπτρο ή δόρυ. Το συγκρότημα ερμηνεύεται ως ανάκτορο ή πόλη του μινωικού κόσμου και ο άνδρας ως ο τοπικός άρχοντας ή θεός-προστάτης.

Χρονολόγηση: Ύστερη Εποχή του Χαλκού, β΄ μισό 15ου αι. π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Καστέλι