Μόνιμη έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων

Πυξίδα με παράσταση κιθαρωδού

Κυλινδρική πυξίδα, αντιπροσωπευτικό δείγμα της μετανακτορικής κεραμικής στην Κρήτη. Το αγγείο είναι κατασκευασμένο με τροχό, έχει τέσσερις ταινιωτές λαβές κοντά στο χείλος και οπές για τη στερέωση του πώματος. Εσωτερικά είναι βαμμένο με καστανή-πορτοκαλί βαφή, ενώ εξωτερικά η επιφάνειά του είναι χωρισμένη σε μετόπες με γραπτές παραστάσεις. Η κεντρική εικονίζει έναν άνδρα με κοντά μαλλιά, που κρατεί με το ένα χέρι κλαδί και με το άλλο παίζει μεγάλο μουσικό όργανο με επτά χορδές, που μοιάζει με λύρα ή κιθάρα. Γύρω του η επιφάνεια καλύπτεται με πουλιά, φυτά, ιερά κέρατα και διπλούς πελέκεις. Η μουσική σκηνή ερμηνεύεται ως τελετουργική με θρησκευτικό χαρακτήρα και ο κιθαρωδός ερμηνεύεται άλλοτε ως Απόλλων ή Ορφέας και άλλοτε ως απλός αοιδός ή ιερέας. Το αγγείο βρέθηκε σε θαλαμωτό τάφο, γεγονός που συνδέει την παράσταση με τις νεκρικές τελετές. Αποτελεί τυπικό δείγμα του Υστερομινωικού ΙΙΙΒ κεραμικού εργαστηρίου της Κυδωνίας, που χαρακτηρίζεται για την εξαιρετική ποιότητα των προϊόντων του.

Χρονολόγηση: Ύστερη Εποχή του Χαλκού, 1300 - 1200 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Καλάμι, Περιοχή Κοιλιάρη, θαλαμωτός τάφος
Διαστάσεις: ύψος: 0, 139 μ., διάμετρος: βάσης 0,165 μ.
Αριθμός Ευρετηρίου: Π 2308
Χρήση: Αρωματικά
Αίθουσα Έκθεσης: Προθήκη 22

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

Τζεδάκης Γ., "Ανασκαφή ΥΜ ΙΙΙ Α-Β νεκροταφείου εις περιοχήν Καλαμίου Χανίων", ΑΑΑ ΙΙ, (1969), 365-368

Τζεδάκης Γ., "Μινωικός κιθαρωδός", ΑΑΑ ΙΙΙ, (1970), 111-112

Ο μυκηναϊκός κόσμος: κατάλογος έκθεσης, Αθήνα, 1988, 153, αρ. 105