Μόνιμη Έκθεση Αρχαιολογικής Συλλογής Ιεράπετρας

Επιτύμβια στήλη με νεκρόδειπνο
Επιτύμβια στήλη με παράσταση νεκρόδειπνου

Μικρή επιτύμβια στήλη σπασμένη στο επάνω και στο κάτω μέρος της. Η επιφάνειά της καλύπτεται με ανάγλυφη παράσταση νεκρόδειπνου, αρκετά φθαρμένη: αριστερά εικονίζεται καθισμένη γυναικεία μορφή στραμμένη προς τα δεξιά, τυλιγμένη σε μακρύ ιμάτιο, που καλύπτει και την κεφαλή της. Δίπλα στο κάθισμα, μικρόσωμο όρθιο κορίτσι κρατάει με το αριστερό χέρι το ένδυμα της γυναικείας μορφής. Δεξιά και σε βαθύτερο επίπεδο εικονίζεται ο νεκρός, ξαπλωμένος σε ανάκλιντρο προς τα αριστερά, ενώ στρέφει τον κορμό του κατ' ενώπιον. Το δεξί του χέρι απλώνεται προς το τραπέζι που βρίσκεται μπροστά του και επάνω του είναι απλωμένα τα τρόφιμα. Κάτω από το ανάγλυφο εξάστιχη επιγραφή μάς πληροφορεί ότι στον ίδιο τάφο βρίσκονται θαμμένοι ο Διογένης, γιος του Διογένη, και η γυναίκα του Αριστόκλεα.

Επιγραφή:   ΔΙΟΓΕΝΗΣ ΔΙΟΓΕ
ΝΟΥ ΙΕΡΑΠΟΛΙΤΗΣ Η
ΤΟΥΤΟΥ ΓΥΝΗ ΑΡΙΣ
ΤΟΚΛΕΑ ΕΜΟΓΕΝΟΥ
ΣΙΔΩΝΙΑ ΧΡΗΣΤΟΙ ΧΑΙ
[ΡΕΤΕ]
Χρονολόγηση: Ρωμαϊκή περίοδος, 100 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Ιεράπετρα
Διαστάσεις: πλάτος: 0,34 μ., ύψος: σωζ. 0,44 μ.
Υλικό: Μάρμαρο
Αριθμός Ευρετηρίου: ΑΣΙ ΑΕ 30

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

Παπαδάκης Ν., Ιεράπετρα, η νύμφη του Λιβυκού: οδηγός για την ιστορία, αρχαιολογία και τον πολιτισμό της, Αθήνα, 1982, 88

Παπαδάκης Ν., Γλυπτά από την αρχαία Ιεράπυτνα: περιγραφικός κατάλογος, Αθήνα, 1998, 78-79