Μόνιμη Έκθεση Αρχαιολογικής Συλλογής Ιεράπετρας

Επιτύμβια στήλη μονομάχου

Μικρή επιτύμβια στήλη ύστερων ρωμαϊκών χρόνων, που αποτελούσε το σήμα ανδρικής ταφής. Δεν σώζεται ολόκληρη, καθώς λείπει το ανώτερο τμήμα της, αλλά διατηρείται η ανάγλυφη παράσταση του μονομάχου, που καλύπτει την επιφάνειά της. Ο άνδρας εικονίζεται με έντονο διασκελισμό προς τα δεξιά, σε στάση σύγκρουσης. Το αριστερό πόδι και το δεξί του χέρι καλύπτονται από προστατευτικά καλύμματα, ενδεικτικά της στολής των μονομάχων, ενώ το αριστερό τμήμα του σώματός του προστατεύεται από ορθογώνια, κυρτή ασπίδα. Δίπλα στο δεξί του πόδι διακρίνεται ένα περιστέρι και στην αντίστοιχη θέση στην αριστερή πλευρά, σκύλος που στρέφεται και κοιτάζει προς τα πάνω. Στη βάση της παράστασης υπάρχει επιγραφή σε δύο στίχους, που ορίζεται από εγχάρακτη διακόσμηση κύκλου στην αρχή και φύλλου στο τέλος και δίνει το όνομα του νεκρού: Βίτων. Η χάραξή της είναι αμελής, όπως, άλλωστε, και όλη η εκτέλεση του αναγλύφου, που δηλώνει προχειρότητα.

Επιγραφή:   ΒΙΤΩΝ ΜΑΡΓΑΡΕΙΤΗ
ΜΝΕΙΑΣ ΧΑΡΙΝ
Χρονολόγηση: Ρωμαϊκή περίοδος, 250 - 400 μ.Χ.
Διαστάσεις: πλάτος: 0,24 μ., ύψος: σωζ. 0,24 μ.
Υλικό: Μάρμαρο
Αριθμός Ευρετηρίου: ΑΣΙ ΑΕ 515

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

Παπαδάκης Ν., Ιεράπετρα, η νύμφη του Λιβυκού: οδηγός για την ιστορία, αρχαιολογία και τον πολιτισμό της, Αθήνα, 1982, 88

Παπαδάκης Ν., Γλυπτά από την αρχαία Ιεράπυτνα: περιγραφικός κατάλογος, Αθήνα, 1998, 80-81