Μόνιμη Έκθεση Αρχαιολογικής Συλλογής Ιεράπετρας

Άγαλμα του Απόλλωνα κιθαρωδού
Αγαλματίδιο του Απόλλωνα Κιθαρωδού

Ακέφαλο αγαλματίδιο του Απόλλωνα, που παριστάνεται ως κιθαρωδός, όπως στο γνωστό αγαλματικό πρότυπο του Μουσείου του Βατικανού. Ο θεός εικονίζεται όρθιος, να πατά πάνω σε συμφυή πλίνθο. Φοράει ποδήρη χιτώνα ζωσμένο στη μέση με πλατιά αδιακόσμητη ζώνη και μανδύα, που συγκρατείται στους ώμους με ανάγλυφα κομβία-πόρπες και πέφτει πίσω καλύπτοντας όλη την πλάτη. Στις δύο πλευρές του λαιμού σώζεται από ένας βόστρυχος των μαλλιών, που πέφτει μέχρι το στήθος. Το δεξί χέρι σώζεται μέχρι τον αγκώνα, ενώ το αριστερό κρατάει τη λύρα με ελαφρά κλίση προς το σώμα. Το έργο μιμείται δημοφιλή ρωμαϊκά αντίγραφα του γνωστού Απόλλωνα του Σκόπα, ο οποίος από την εποχή του Οκταβιανού, το 28 π.Χ., είχε τοποθετηθεί στο ναό του Απόλλωνα στο Παλατίνο της Ρώμης.

Χρονολόγηση: Ελληνιστική περίοδος, 200 - 100 π.Χ.
Υλικό: Μάρμαρο