Συλλογή Αγγείων και Μικροτεχνίας

Κύρια όψη του αγγείου με την προτομή της Αφροδίτης
Πλαστικό αγγείο με αναδυόμενη Αφροδίτη

Μικρό πλαστικό αγγείο, που ξεχωρίζει για τη λεπτότητα και τη χάρη του. Είναι έργο αττικού εργαστηρίου και έχει κατασκευασθεί με μήτρα στα ανάγλυφα μέρη και με κεραμεικό τροχό στο στόμιο. Ανήκει στον τύπο της αρυβαλλοειδούς ληκύθου, που συνδυάζει το σώμα του αρυβάλλου και το ψηλό στόμιο με λαβή της ληκύθου. Το κύριο μέρος του αγγείου αποτελεί η προτομή της Αφροδίτης, που αναδύεται από τα κύματα μέσα σε ανοιχτό κοχύλι. Η θεά παριστάνεται ολοστόλιστη, με πλούσιο περιδέραιο στο λαιμό, ενώ στα μαλλιά της φέρει φαρδύ στεφάνι, που σώζει ίχνη χρώματος. Τα χαρακτηριστικά του προσώπου της αποπνέουν ηρεμία, ενώ είναι εντυπωσιακός ο τρόπος με τον οποίο ο αγγειοπλάστης έχει αποδώσει τις λεπτομέρειες. Πρόκειται για τυπικό δείγμα των μικρών πλαστικών αγγείων της κλασικής εποχής, που γοητεύουν με τα θέματα και την πολυχρωμία τους.

Χρονολόγηση: Κλασική περίοδος, 400 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Τανάγρα
Διαστάσεις: ύψος: 0,135 μ.

Karouzou S., Bulletin de Corespondance Hellenique 95, (1971), σ. 122, εικ. 13-14

Trumpf-Lyritzaki M., Griechische Figurenvasen, H. Bouvier u. Co Verlag, Bonn, 1969, σ. 4, αρ. 2, πίν. 1 a-b