Μυκηναϊκή Συλλογή

Σκηνή από τη σύλληψη ταύρου. Το ζώο εικονίζεται παγιδευμένο σε δίχτυ.
Κύπελλα του Βαφειού

Πρόκειται για δύο αριστουργήματα της κρητομυκηναϊκής μεταλλοτεχνίας, που βρέθηκαν μαζί με άλλα πολύτιμα αντικείμενα στο θολωτό τάφο του Βαφειού και σώζουν δύο από τις ωραιότερες σκηνές σύλληψης ταύρων. Έχουν το χαρακτηριστικό σχήμα του μόνωτου κυπέλλου των πρώιμων μυκηναϊκών χρόνων και φέρουν έκτυπες παραστάσεις, που καλύπτουν ολόκληρη την επιφάνειά τους. Στην παράσταση του ενός κυπέλλου η σύλληψη του ζώου γίνεται χωρίς τη χρήση βίας: τρεις ταύροι βόσκουν, ενώ ένας άνδρας δένει το πόδι άλλου ταύρου την ώρα που αυτός ερωτοτροπεί με αγελάδα. Στο δεύτερο κύπελλο, η σκηνή πλαισιώνεται από ταινία στο χείλος και στη βάση του αγγείου. Ένας από τους ταύρους εικονίζεται παγιδευμένος σε δίχτυ, άλλος επιτίθεται στους δύο κυνηγούς, και ένας τρίτος καταφέρνει να διαφύγει. Οι δύο σκηνές αποδίδονται φυσιοκρατικά και οι λεπτομέρειές τους έχουν χαραχθεί με αιχμηρό εργαλείο μετά τη σφυρηλάτηση. Θεωρούνται έργο του ίδιου τεχνίτη, αν και το πρώτο φαίνεται ότι κατασκευάσθηκε με μεγαλύτερη επιμέλεια.

Χρονολόγηση: Ύστερη Εποχή του Χαλκού, α' μισό 15ου αι. π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Βαφειός, Θολωτός τάφος Βαφειού
Διαστάσεις: ύψος: 0,078 μ., διάμετρος: 0,106 - 0, 107 μ.
Υλικό: Χρυσός
Αριθμός Ευρετηρίου: 1758, 1759

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

Τσούντας Χρ., "Έρευναι εν τη Λακωνική και ο Τάφος του Βαφειού", Αρχαιολογική Εφημερίς, Αθήνα, 1889, σσ. 130-151, πίν. 7: 1-12, 14, 15, 17 και 9, 10

Kilian-Dirlmeier I., Das Kuppelgrab von Vapheio. Die Beigabenausstattung in der Steinkiste, Jahrbuch des Romisch-Germanisches Zentralmuseums, Mainz, 1987, pp. 197-212

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Αθήνα, 1999, σ. 21