Μυκηναϊκή Συλλογή

Άποψη της πινακίδας με τη Γραμμική Β. Το κείμενο είναι γραμμένο σε τρεις σειρές και χωρίζεται από δύο οριζόντιες γραμμές.
Πινακίδα των τριπόδων

Η πινακίδα βρέθηκε στο Δωμάτιο του αρχείου, στο μυκηναϊκό ανάκτορο του Εγκλιανού (Πύλος Μεσσηνίας). Το κείμενο είναι γραμμένο σε τρεις σειρές, που χωρίζονται από δύο οριζόντιες γραμμές, και διαβάζεται από τα αριστερά προς τα δεξιά. Περιλαμβάνει συλλαβογράμματα της γραφής μαζί με ιδεογράμματα αγγείων και αποτελεί καταγραφή οικοσκευής. Αναφέρονται μαγειρικά σκεύη, όπως η εσχάρα (e-ka-ra), η φιάλη (pi-je-ra), το πύραυστρο (pu-ra-u-to-ro) και τα χω(σ)τήρια (ko-te-ri-ja), ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει ο τρίποδας (ti-ri-po), για αυτό και η συγκεκριμένη πινακίδα ονομάστηκε ''πινακίδα των τριπόδων''.

Η Γραμμική Β ήταν σε χρήση κατά τον 14ο και 13ο αι. π.Χ. και αποτελεί την σημαντικότερη πρωτογενή πηγή πληροφοριών της Μυκηναϊκής εποχής. Αποκρυπτογραφήθηκε το 1952 από τον Άγγλο αρχιτέκτονα Michael Ventris σε συνεργασία με τον φιλόλογο John Chadwick. Η ταύτιση των ιδεογραμμάτων με τις αντίστοιχες ελληνικές λέξεις, αποτέλεσε αδιάψευστο τεκμήριο για την ελληνικότητα της Γραμμικής Β. Πήλινες πινακίδες Γραμμικής Β γραφής έχουν βρεθεί στα αρχεία των μυκηναϊκών ανακτόρων που αποτελούσαν τα διοικητικά, οικονομικά και θρησκευτικά κέντρα ευρύτερων περιοχών, στην Κρήτη (Κνωσό, Χανιά) και στην κυρίως Ελλάδα (Μυκήνες, Πύλο, Τίρυνθα, Θήβα).

Χρονολόγηση: Ύστερη Εποχή του Χαλκού, 13ος αι. π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Πύλος, Ανάκτορο Εγκλιανού
Διαστάσεις: μήκος: 0,265 μ., ύψος: 0,038 μ.
Αριθμός Ευρετηρίου: 709-712

Bennett Ε., The Pylos Tablets. Texts of the Inscriptions found 1939-1954, 1955, p. 82

Palmer L.R., The Interpretation of Mycenaean Greek Texts, 1963, p. 29

Δημακοπούλου Κ. (επιμ.), Ο μυκηναϊκός κόσμος. Πέντε αιώνες πρώιμου ελληνικού πολιτισμού, 1600-1100 π.Χ., Αθήνα, 1988, σ. 208, αρ. 182