Συλλογή Έργων Μεταλλοτεχνίας

Πλάγια όψη του συμπληρωμένου αγάλματος
Ο "φιλόσοφος των Αντικυθήρων"

Εικονιστική κεφαλή και τμήματα από χάλκινο χυτό αγάλμα φιλοσόφου, πραγματικό έργο τέχνης της ελληνιστικής εποχής. Ανασύρθηκαν από ναυάγιο του 1ου αι. π.Χ. και εκτός από το κεφάλι σώζονται τα πόδια της μορφής με τα σανδάλια, τα χέρια και τμήματα του ιματίου. Ο φιλόσοφος παριστάνεται όρθιος με μακρύ ιμάτιο. Με το αριστερό χέρι κρατούσε ραβδί, ενώ το δεξί είναι προτεταμένο. Στην κεφαλή του ώριμου άνδρα αποδίδονται με ρεαλισμό τα ατομικά χαρακτηριστικά. Τα μαλλιά είναι ατημέλητα και η γενειάδα πλούσια, το μέτωπό του χαράζουν βαθειές ρυτίδες, τα χείλη του είναι μισάνοιχτα, ενώ ξεχωρίζουν οι ένθετοι οφθαλμοί με το διαπεραστικό βλέμμα, που προσδίδουν ζωντάνια στην έκφραση του προσώπου. Πιστεύεται ότι απεικονίζεται ένας κυνικός φιλόσοφος, κατά πάσα πιθανότητα ο Βίων ο Βορυσθενίτης, που είχε εγκατασταθεί στην Αθήνα. Το άγαλμα θα ήταν στημένο σε κάποιο δημόσιο χώρο της πόλης, ίσως στην αγορά ή στο γυμνάσιο.

Χρονολόγηση: Ελληνιστική περίοδος, περ. 240 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Θαλάσσια περιοχή Αντικυθήρων
Διαστάσεις: ύψος: 0,29 μ. (του Χ 13400)
Υλικό: Χαλκός
Αριθμός Ευρετηρίου: Χ13400, Χ15088, Χ15090, Χ15091, Χ15105, Χ15108, Χ18932

Bol P.C., "Die Skulpturen des Schiffsfundes von Antikythera", AM 2. Beiheft, (1972), σσ. 24-31

Σβορώνος Ι.Ν., Το εν Αθήναις Εθνικόν Μουσείον, Αθήνα, 1904, σσ. 29-35, πίν. ΙΙΙ-IV

von den Hoff R., Philosophenportrats des Fruh -und Hochhellenismus, Munchen, 1994, σσ. 151-154, εικ. 162-165

Καλτσάς Ν., Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Τα Γλυπτά, Αθήνα, 2001, σ. 275, αρ. 575