Συλλογή Έργων Μεταλλοτεχνίας

Τα ευρήματα του χάλκινου μηχανισμού
Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων

Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι ένα από τα σπουδαιότερα και πιο ενδιαφέροντα όργανα της αρχαίας τεχνολογίας, που σώζονται μέχρι σήμερα. Διατηρείται αποσπασματικά, αλλά από τους μελετητές έχουν γίνει προσπάθειες αποκατάστασης της αρχικής του μορφής και του τρόπου λειτουργίας του. Πρόκειται για ένα πολυσύνθετο σύστημα από τριάντα δύο οδοντωτούς τροχούς (γρανάζια), που φέρουν επιγραφές σχετικές με το ζωδιακό κύκλο και τους μήνες. Οι τροχοί μαζί με μεταλλικές πλάκες ήταν στερεωμένοι μέσα σε ξύλινο κουτί. Η χρησιμότητα αυτού του μοναδικού μηχανισμού δεν είναι απόλυτα εξακριβωμένη. Πιθανότατα εξυπηρετούσε αστρονομικούς και ημερολογιακούς υπολογισμούς. Ο Βρετανός επιστήμονας D.J. de Solla Price ήταν ο πρώτος που τον μελέτησε και κατασκεύασε αντίγραφό του, ενώ αργότερα ο ομοεθνής του M. Wright πραγματοποίησε άλλο αντίγραφό του και διατύπωσε νέες προτάσεις σχετικά με τη λειτουργία του.

Χρονολόγηση: περ. 80 π.Χ.
Τόπος Εύρεσης: Θαλάσσια περιοχή πλησίον Αντικυθήρων
Διαστάσεις: μήκος: 0,06-0,10 μ.
Υλικό: Χαλκός
Αριθμός Ευρετηρίου: Χ15087

Ρεδιάδης Π.Δ., "Το εξ Αντικυθήρων Αστρολάβον", ΑΕ, (1910), σσ. 157-172

Wright M.T., "A Planetarium Display for the Antikythera Mechanism", Horological Journal 144, 5, (2002), σσ. 169-173

de Solla Price D.J., Gears from the Greeks. The Antikythera Mechanism. A Calendar Computer from ca. 80 B.C., New York, 197

Λάζος Χ.Δ., Ο υπολογιστής των Αντικυθήρων, Αθήνα, 1994

Wright M.T., Bromley A.G., Magou H., "Simple X-Ray Tomography and the Antikythera Mechanism", PACT 45, Αθήνα, 1995, σσ. 531-543