Μονιμη έκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Βραυρώνος

Πρόσθια όψη άρκτου
Αγαλμάτιο γελαστής άρκτου

Ακέραιο αγαλμάτιο μικρού κοριτσιού (άρκτου), αντιπροσωπευτικό δείγμα των γλυπτών αυτού του είδους, που βρέθηκαν στο ιερό της Βραυρώνας. Το κορίτσι παριστάνεται όρθιο, να στηρίζεται στο δεξί σκέλος. Φοράει ποδήρη χιτώνα με πλατιά παρυφή γύρω από το λαιμό και ζωσμένο ψηλά με ταινίες, που διασταυρώνονται στη ράχη. Πάνω από το χιτώνα φέρει ιμάτιο, που συγκρατείται με το αριστερό χέρι. Με το δεξί χέρι κρατάει μικρό λαγό, που «αναπαύεται? εν μέρει και στον κόλπο, που σχηματίζει με το ιμάτιό της. Το κεφάλι της μορφής έχει παιδικά χαρακτηριστικά, στρέφεται προς τα αριστερά, ενώ στο πρόσωπο φαίνεται να διαγράφεται χαμόγελο. Τα μαλλιά είναι μακριά και δένονται πίσω σε μικρό θύσανο, διαμορφωμένο στο δεξί μέρος του κεφαλιού. Η όλη σύνθεση και απόδοση της μορφής παραπέμπει σε επίδραση από το έργο του μεγάλου γλύπτη Πραξιτέλη.

Χρονολόγηση: Ελληνιστική περίοδος, τέλη 4ου π.Χ. αι.
Τόπος Εύρεσης: Βραυρώνα, Από τη Στοά του Ιερού της Αρτέμιδος